Za nami już duża część sezonu na pomidory, a jego koniec zbliża się wielkimi krokami. Mimo że ogrodowe pomidory potrafią rosnąć aż do października, to jednak wszystko zależne jest od pogody. A gdy ta nie dopisuje, warto znać metody, na dbanie o wasze uprawy. Nawet pod koniec sezonu możecie cieszyć się plonami pomidorów, które bez problemu będą dojrzewać do pięknej czerwieni.

Tym sposobem ochronisz swoje pomidory przed zmienną pogodą

Sierpniowa pogoda w Polsce bywa w kratkę, a wrzesień zapowiada się podobnie. Wysokie temperatury i słońce to korzystne warunki dla wzrostu pomidorów, zwłaszcza gdy noce są ciepłe. Pod koniec sezonu w niektóre wieczory pojawiają się przymrozki, które mogą opóźnić lub nawet zatrzymać proces dojrzewania owoców.

Zobacz także:

Zmienne warunki pogodowe są ryzykowne dla uprawy pomidorów. Jeśli nie rosną one pod przykryciem, to grożą im nie tylko niskie temperatury, ale również deszcz. Może on bowiem przyczynić się do rozwoju chorób grzybowych. Aby nie narażać swoich plonów na takie zagrożenia, warto poznać prostą metodę, która ułatwi ich dojrzewanie.

Zostawić czy zebrać? Pomidory rosnące w ogrodzie

Dojrzałość pomidora i jego gotowość do zbioru określa się zazwyczaj poprzez jego kolor oraz przez to, jak łatwo owoc odchodzi od szypułki. Gdy pomidor jest czerwony, a jego zerwanie nie spotyka się z żadnym oporem, to znak, że należy go zebrać. Istnieją jednak wyjątki od tej reguły.

Pozostawienie nie do końca dojrzałych pomidorów na krzaczkach ma wiele plusów. Pozwala to dojrzeć plonom w naturalnych warunkach, dzięki czemu osiągają one ładny czerwony kolor, ale również dobry smak. To wszystko jednak działa bez zarzutów tylko w przypadku, gdy pogoda jest sprzyjająca.

Zrób to, by nie zahamować wzrostu pomidorów

Zarówno pod koniec sezonu na pomidory (na przełomie września i października), jak i w przypadku zbliżających się przymrozków, warto złamać tę niepisaną zasadę. Wcześniejsze zbieranie pomidorów z krzaczków to metoda, która pozwoli dojrzeć im swobodnie, bez negatywnego wpływu niekorzystnej pogody.

Jeśli pogoda dopisuje, pomidory lepiej pozostawić na krzewach do całkowitego zaczerwienienia. W przypadku jednak gdy zbliża się koniec sezonu, a wy nie jesteście pewni, czy wasze pomidory zdążą dojrzeć, warto zebrać je wcześniej, nawet gdy są jeszcze zielone.

Dojrzewanie pomidorów poza krzewem — optymalne warunki

Wcześniejszy zbiór pomidorów zaleca się wykonywać wtedy, gdy temperatury mają spać poniżej 12 stopni Celsjusza, ponieważ wtedy proces dojrzewania na krzaczku zostaje zahamowany. Zielone pomidory potrafią dojrzewać jeszcze po zebraniu.

Zielone pomidory zawierają substancje uznawane za toksyczne. Pod żadnym pozorem nie można ich więc spożywać do momentu, aż nie będą w pełni dojrzałe. Najlepiej zrywać takie pomidory, które już zaczynają się przebarwiać.

Jak wspomóc dojrzewanie pomidorów po zerwaniu? Aby owoce pomidorów dojrzały skutecznie w warunkach domowych, należy zapewnić im odpowiednie warunki:

  • Ułóżcie je w misce lub pudełku tak, aby nie były rozłożone piętrowo.
  • Zapewnijcie im dostęp do słońca — mogą stać np. na nasłoneczniony parapecie.
  • Nie przechowujcie ich w lodówce, ani w mocno wilgotnym miejscu.
  • Aby przyspieszyć ich dojrzewanie, możecie ułożyć je obok jabłek.