Umiejętność upieczenia biszkoptu jest praktycznie niezbędna, jeżeli chcemy się uważać za osoby znając się na gotowaniu oraz pieczeniu. Ten wypiek stanowi absolutną bazę wielu ciast – zarówno tortów, jak i słodkich, kremowych przekładańców czy sernika na zimno. Choć przepis na biszkopt jest z pozoru prosty i mało skomplikowany, pieczenie go bywa frustrujące. Ciasto może zbyt wolno rosnąć w piekarniku, a nierzadko po wszystkim opada i traci kształt. Sprawdźcie, dlaczego tak się dzieje i jak można temu łatwo zapobiec. 

Dlaczego biszkopt opada?

W piekarniku biszkopt wygląda perfekcyjnie, jak z książki kucharskiej, ale po wyjęciu z piekarnika traci swoją objętość i opada? Może się tak dziać z kilku powodów:

Zobacz także:

  1. Szybka zmiana temperatury – nie wolno wyciągać biszkoptu za szybko z piekarnika, ponieważ na skutek nagłej zmiany temperatury ciasto „osiada” i traci objętość.
  2. Nieprawidłowa technika mieszania – biszkopt jest wypiekiem delikatnym i nie wolno energicznie mieszać składników. Mąkę łączymy z jajkami delikatnie, mieszając szpatułką. 
  3. Słabo ubite jajka – swoją objętość biszkopt zawdzięcza dobrze ubitym jajkom. Jeżeli się do tego nie przyłożymy, to ciasto słabo wyrośnie i dodatkowo może jeszcze opaść po upieczeniu. 

Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?

Jednak nawet, jeśli wszystko zrobiliśmy zgodnie ze sztuką, biszkopt nadal może opaść. Trudno wtedy stwierdzić, co zawiniło – jest to ciasto dość kapryśne. Aby zapobiec opadaniu, wystarczy wykonać prosty trik doświadczonych cukierników.

fot: Qwart/GettyImages

Ta technika nazywa się „biszkopt rzucany” i chodzi w niej dokładnie o to, o czym myślicie. Kiedy ciasto już się upiecze, należy wyjąć je z pieca gdy będzie jeszcze ciepłe, a następnie zrzucić na blat lub podłogę z wysokość 30-40 cm. Co ważne – nie wyjmujemy biszkoptu z formy! Taki zabieg sprawia, że nagromadzone w cieście pęcherzyki powietrza znajdują szybko ujście i dzięki temu biszkopt nie opada. 

Jak studzić biszkopt?

Gdy biszkopt będzie upieczony, pozwólcie mu odpocząć w piekarniku. Należy wyłączyć piec, uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto na ok. 10 minut. Dopiero po tym czasie można nim „rzucić”. Połóżcie tortownicę z biszkoptem na dużej blasze do pieczenia i zrzućcie na blat albo podłogę zabezpieczoną ręcznikiem. Następnie odłóżcie biszkopt (wciąż znajdujący się w tortownicy oraz stojący na blasze do pieczenia) na kratkę i zostawcie tak do całkowitego ostudzenia. Dopiero wówczas, gdy ciasto będzie już zimne, można je delikatnie odkroić od tortownicy i wyjąć z niej.