Końcówka lata i początek jesieni to doskonały czas na uzupełnienie domowej spiżarni o przetwory na zimę. I choć na półkach w supermarketach nie brakuje różnego rodzaju dodatków do obiadu, deserów, sałatek i innych wariacji kulinarnych, to z roku na rok Polacy coraz chętniej wykonują je samodzielnie. Pomysłów na zamknięcie sezonowych smaków w słoikach jest wiele, ale u mnie w domu od lat królują buraczki.
Co roku robiłam je według rodzinnego przepisu, ale odkąd mam ten od siostry Anieli, nie chcę już żadnego innego. Przetwory wychodzą palce lizać, a ja nie dodaję nawet grama octu.
Zobacz także:
Buraczki do słoików na zimę. Wersja siostry Anieli
Buraczki są jednymi z najpopularniejszych dodatków do różnego rodzaju dań obiadowych w Polsce, a przepisów na ich wykonanie jest nieskończenie wiele. Ich popularność wynika przede wszystkim ze względu na prostotę przygotowania oraz intensywny i wyjątkowo aromatyczny smak przetworów. Mimo różnorodności metod buraczki do słoików najczęściej przygotowuje się z dodatkiem octu, cukru, soli, ale wiele osób decyduje się także na dodanie innych przypraw dla wzmocnienia aromatu.
W moim przypadku proces przygotowania buraczków na zimę był bardzo podobny, ale odkąd trafiłam na ten przepis od utalentowanej kulinarnie siostry Anieli, nie miałam wątpliwości, że będzie on prawdziwym hitem w mojej domowej spiżarni. Wychodzą niezwykle pyszne, a ja nie dodaję już ani grama octu.
Buraczki bez octu siostry Anieli. Przepis
Zanim zabierzesz się za buraczki z przepisu siostry Anieli, upewnij się, że masz w swojej kuchni wszystkie niezbędne do przygotowania tych przetworów produkty.
Składniki:
- buraki ćwikłowe – 1 kg,
- korzeń chrzanu – 100 g,
- sok z 1/2 cytryny,
- cukier biały – 1 łyżeczka,
- szczypta pieprzu i soli.
Przygotowanie:
- Przygotowanie zacznij od umycia buraków i włożenia ich do garnka. Zalej je wodą tak, by każda sztuka była dokładnie przykryta. Następnie odpal palnik i gotuj warzywa do momentu, gdy będą miękkie (zwykle przez 1 godzinę).
- Gdy buraki są gotowe, odcedź je i pozostaw do wystygnięcia. Obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i przełóż do większego naczynia.
- Kolejnym krokiem jest starcie chrzanu na najmniejszych oczkach, wymieszanie go z burakami oraz dodanie pozostałych przypraw.
- Buraczki włóż do słoika, zakręć i pasteryzuj w garnku przez około 20 minut na małym ogniu.
- Gotowe przetwory odstaw do wystygnięcia, a po otwarciu przechowuj w lodówce.
Oprócz składników ważne jest także przygotowanie słoików, w których następnie umieścisz gotowe buraczki. Pamiętaj, by każdy z nich był dokładnie umyty i wyparzony, a ponadto nie znajdowały się na nim żadne, nawet najmniejsze uszkodzenia, gdyż mogłoby to wpłynąć na szczelność pojemników.