Sałatka „czapka Mikołaja” to już jedna z tych potraw, która co roku znajduje się na liście ze świątecznym menu w moim domu. Jest to pyszna przekąska, która nie tylko cieszy kubki smakowe wyjątkowym smakiem, ale syci lepiej niż sama królowa świąt w Polsce – jarzynowa. Ponadto, nie wymaga żmudnego gotowania warzyw i jeszcze gorszego krojenia, a na świątecznym stole prezentuje się bosko. Oto, jak ją przygotować krok po kroku.
Dlaczego sałatka „czapka Mikołaja” to godny zastępca jarzynowej?
Sałatka jarzynowa to bez dwóch zdań królowa wśród polskich przekąsek na świątecznym stole. Jednak mimo że Polacy uwielbiają jej smak, to coraz częściej okazuje się, że rezygnują z jej przygotowania. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na jej długi czas wykonania, który wymaga najpierw odpowiedniego ugotowania niezbędnych warzyw, jajek, a następnie ich pokrojenia w drobną kostkę.
Zobacz także:
To sprawia, że z roku na rok coraz więcej osób postanawia urozmaicić nieco bożonarodzeniowe menu, a w związku z tym poszukuje ciekawszych, a jednocześnie mniej pracochłonnych rozwiązań. Jednym z takich rozwiązań okazuje się sałatka o wdzięcznej nazwie „czapka Mikołaja”. Wymaga ona zaledwie kilku produktów, a w przypadku moich domowników i gości, robi niemałą furorę. Zachwyca nawet najbardziej wymagające podniebienia, a dzięki zawartości tuńczyka, sałatka ta jest również bardzo sycąca.
Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania sałatki „czapka Mikołaja”?
Sałatka „czapka Mikołaja” to przekąska, która jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci domowników i gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem, który przy odpowiednim ułożeniu produktów, przypomina nieco prawdziwe nakrycie głowy św. Mikołaja. Jednak, by cieszyć się jej wyjątkowym smakiem, najpierw należy pomyśleć o zakupie kilku niezbędnych składników. Na liście znajdują się:
- makaron muszelki lub orzo – 200 g
- tuńczyk – 1 puszka
- jajka – 3 sztuki
- zielony groszek – połowa puszki
- majonez – 4-5 łyżek
- sól i pieprz do smaku
- papryka czerwona – 1 sztuka do dekoracji
- ser żółty – 80 g
Jak przygotować sałatkę „czapka Mikołaja” krok po kroku?
- Makaron ugotuj według informacji znajdujących się na opakowaniu. Ostudź i przełóż do miski.
- Do miski z makaronem dodaj rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Następnie wrzuć groszek z puszki.
- Jajka ugotuj na twardo, pokrój w drobną kostkę i połącz z resztą składników.
- Do miski dodaj majonez, sól i pieprz, a całość dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę przełóż na naczynie, a następnie uformuj okrągły kształt.
- Paprykę pokrój w cienkie paseczki i przyklej do całości „czapeczki”.
- Ser zetrzyj i uformuj pompon na samej górze czapki, a następnie wokół sałatki, by stworzyć „futerko”.
- Sałatkę podawaj po schłodzeniu w lodówce.









