Nie musisz specjalnie kupować krochmalu w sklepie. Okazuje się, że możesz zrobić swój domowy odpowiednik i nastawić z nim pranie w pralce. Najlepiej nadaje się on do pościeli, ale śmiało możesz użyć go do zasłon, firan czy obrusów. Oto przepis naszych prababć na najlepszy domowy krochmal do prania.
Jak zrobić domowy krochmal?
Domowy krochmal jest prosty i tani w przygotowaniu. Aby go zrobić, potrzebujesz zaledwie 2 łyżek mąki ziemniaczanej i 250 ml zimnej wody. Wymieszaj te składniki, aż uzyskasz gładką, mleczną zawiesinę. Będzie to baza domowego krochmalu, przypominająca rzadki „kisiel“. Następnie przelej powstałą mieszankę do dużego garnka i dolej do niej około 5 szklanek wody.
Zobacz także:
Całość doprowadź do wrzenia, regularnie mieszając. Gotuj przez około 5 minut, aż płyn zacznie wyraźnie gęstnieć. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż krochmal całkowicie wystygnie. W pełni schłodzony domowy krochmal jest gotowy do użycia w praniu lub innych domowych zastosowaniach.
Po co używa się krochmalu do prania?
Krochmal jest tradycyjnym, ale wciąż bardzo efektywnym dodatkiem do prania. Szczególnie pościeli, prześcieradeł, zasłonek i firan. Jego główną funkcją jest usztywnienie tkanin, co sprawia, że są one mniej podatne na gniecenie. Dodatkowo, dzięki takiemu zabiegowi wyglądają schludniej i jakby były z 5-gwiazdkowego hotelu.
Ponadto, krochmal tworzy na włóknach niewidoczną barierę, która chroni materiał przed wnikaniem brudu i kurzu (dzięki temu tkaniny wolniej się brudzą, a późniejsze pranie jest o niebo łatwiejsze). Usztywnione tkaniny, takie jak obrusy czy koszule, są też łatwiejsze do prasowania i lepiej trzymają swój fason po wyjęciu z prania.
Inne zastosowanie krochmalu w domu
Oprócz tradycyjnego używania go w pralce, krochmal ma kilka ciekawych, dodatkowych zastosowań w domu. Przede wszystkim, można go wykorzystać do stworzenia domowego sprayu prasującego. Rozcieńczony krochmal w butelce ze spryskiwaczem działa jak popularne ostatnio „żelazko w sprayu“. Pomaga przy tym szybko wygładzić drobne zagniecenia na ubraniach bez konieczności używania żelazka.
Po drugie, krochmal, będący w istocie samą skrobią ziemniaczaną, świetnie sprawdzi się w kuchni. Jest to naturalny i prosty środek do zagęszczania różnego rodzaju zup, sosów i gulaszy. Można uznać, że stanowi doskonałą alternatywę dla mąki pszennej czy ciężkich śmietanek.









