Kiedy myślimy o pierogach na słodko, z owocami, zwykle wyobrażamy sobie te najbardziej klasyczne – czyli z truskawkami albo jagodami. Sezon na te owoce już niestety minął, ale to nie znaczy, że mamy sobie odmawiać słodkich pierogów. Można je zrobić w bardzo smacznej, słodkiej wersji jesiennej z zupełnie innymi owocami, których teraz jest pod dostatkiem.
Jesienne pierogi na słodko z nietypowym farszem
Do pierogów, poza jagodami i truskawkami, dobrze pasują też inne owoce o wyrazistym smaku, jak choćby wiśnie czy maliny. Jednak do farszu warto wykorzystać jeszcze jeden przysmak, którego właśnie teraz jest pod dostatkiem. Chodzi o… brzoskwinie. Okazuje się, że jesienne pierogi z takim dodatkiem smakują wprost fantastycznie. Brzoskwinie są odpowiednio słodkie i cudownie soczyste, co nadaje pierogom wspaniałego smaku. Są doskonałe z dodatkiem masła z cukrem i cynamonem, słodkiej śmietanki, a nawet bitej śmietany. Poniżej znajdziecie przepis na to pyszne danie – w sam raz na deser albo obiad na słodko. Podane składniki wystarczą na porcję dla dwóch osób, więc jeżeli chcecie zrobić więcej pierogów, odpowiednio zwiększcie proporcje.
Zobacz także:
Przepis na jesienne pierogi z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 150 ml gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 4 dojrzałe brzoskwinie
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- pół szklanki śmietanki 36%
- kilka łyżek cukru pudru
- cukier
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ciasta. Przesiejcie mąkę na stolnicę i powoli wlejcie do niej wrzątek.
- Dodajcie jeszcze olej i ostrożnie wymieszajcie składniki. Wyrabiajcie ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Włóżcie je do miski, przykryjcie folią i odłóżcie na 20 minut.
- W międzyczasie umyte brzoskwinie obierzcie ze skóry, usuńcie pestki. Pokrójcie owoce na mniejsze lub większe kawałki, w zależności od waszych preferencji oraz tego, jak duże będą pierogi. Posypcie cukrem waniliowym.
- Jeżeli chcecie podać pierogi z bitą śmietaną, ubijcie śmietankę właśnie teraz, gdy ciasto odpoczywa.
- Następnie gotowe ciasto rozwałkujcie i szklanką wytnijcie kółka. Na każde z nich połóżcie porcję owoców i zlepcie.
- Gotujcie pierogi partiami w lekko osolonej wodzie, przez około 2-3 minuty od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.
I gotowe! Jesienne pierogi możecie podać z bitą śmietaną albo posypane po prostu cukrem pudrem. Smacznego!