Kiedy myślimy o pierogach na słodko, z owocami, zwykle wyobrażamy sobie te najbardziej klasyczne – czyli z truskawkami albo jagodami. Sezon na te owoce już niestety minął, ale to nie znaczy, że mamy sobie odmawiać słodkich pierogów. Można je zrobić w bardzo smacznej, słodkiej wersji jesiennej z zupełnie innymi owocami, których teraz jest pod dostatkiem. 

Jesienne pierogi na słodko z nietypowym farszem

Do pierogów, poza jagodami i truskawkami, dobrze pasują też inne owoce o wyrazistym smaku, jak choćby wiśnie czy maliny. Jednak do farszu warto wykorzystać jeszcze jeden przysmak, którego właśnie teraz jest pod dostatkiem. Chodzi o… brzoskwinie. Okazuje się, że jesienne pierogi z takim dodatkiem smakują wprost fantastycznie. Brzoskwinie są odpowiednio słodkie i cudownie soczyste, co nadaje pierogom wspaniałego smaku. Są doskonałe z dodatkiem masła z cukrem i cynamonem, słodkiej śmietanki, a nawet bitej śmietany. Poniżej znajdziecie przepis na to pyszne danie – w sam raz na deser albo obiad na słodko. Podane składniki wystarczą na porcję dla dwóch osób, więc jeżeli chcecie zrobić więcej pierogów, odpowiednio zwiększcie proporcje. 

Zobacz także:

Przepis na jesienne pierogi z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 4 dojrzałe brzoskwinie
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • pół szklanki śmietanki 36%
  • kilka łyżek cukru pudru
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od ciasta. Przesiejcie mąkę na stolnicę i powoli wlejcie do niej wrzątek. 
  2. Dodajcie jeszcze olej i ostrożnie wymieszajcie składniki. Wyrabiajcie ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Włóżcie je do miski, przykryjcie folią i odłóżcie na 20 minut.
  4. W międzyczasie umyte brzoskwinie obierzcie ze skóry, usuńcie pestki. Pokrójcie owoce na mniejsze lub większe kawałki, w zależności od waszych preferencji oraz tego, jak duże będą pierogi. Posypcie cukrem waniliowym. 
  5. Jeżeli chcecie podać pierogi z bitą śmietaną, ubijcie śmietankę właśnie teraz, gdy ciasto odpoczywa. 
  6. Następnie gotowe ciasto rozwałkujcie i szklanką wytnijcie kółka. Na każde z nich połóżcie porcję owoców i zlepcie.
  7. Gotujcie pierogi partiami w lekko osolonej wodzie, przez około 2-3 minuty od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię. 

I gotowe! Jesienne pierogi możecie podać z bitą śmietaną albo posypane po prostu cukrem pudrem. Smacznego!