Jeżeli mieliście okazję skosztować dań kuchni niemieckiej, a konkretniej bawarskiej, na pewno zwróciliście uwagę na jedną rzecz. Zasadniczo dania tej kuchni niewiele różnią się od tych, które dobrze znamy z domu. Niemcy również bardzo lubią gulasz, kotlety schabowe czy kiełbaski, które także podają z ziemniakami. Oraz kapustą kiszoną na ciepło, choć w bawarskim wydaniu smakuje ona nieco inaczej. Na pewno polubią ją ci z was, którzy nie przepadają za bardzo kwaśnym smakiem typowym dla takiej kapusty. 

Jak robi się kiszoną kapustę po bawarsku?

Gdy udacie się na wycieczkę do Bawarii, koniecznie odwiedźcie Norymbergę. Tam właśnie możecie skosztować słynnych norymberskich kiełbasek, które podaje się z tartym chrzanem, ziemniakami oraz zasmażaną kapustą kiszoną. Może was jednak nieco zdziwić jej smak. Nie jest to typowa kapusta kiszona jaką możecie znać – jest bowiem znacznie łagodniejsza.

Zobacz także:

Kwaśny smak jest tutaj przełamany słodyczą, którą osiąga się dzięki… dodaniu jabłka. To właśnie ono sprawia, że kapusta kiszona po bawarsku jest jednocześnie kwaśna i lekko słodka, a do tego aksamitna i po prostu pyszna. Wypróbujcie poniższy przepis i podajcie ją do obiadu – pasuje fenomenalnie nie tylko do kiełbasek, ale także kotleta schabowego, mielonych czy golonki. 

Kapusta kiszona po bawarsku. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 500 ml mięsnego bulionu,
  • 3 cebule,
  • 2 jabłka,
  • kilka łyżek oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kapustę opłuczcie, odciśnijcie, a następnie posiekajcie drobno.
  2. Obrane jabłka zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. 
  3. Cebulę pokrójcie w kostkę i smażcie na oleju aż się zeszkli.
  4. Następnie do cebuli dodajcie kapustę. Wlejcie mięsny bulion, dodajcie starte jabłka oraz kminek, miód, sól i pieprz. Wymieszajcie.
  5. Gdy kapusta z dodatkami się zagotujcie, przykryjcie patelnię pokrywką, zmniejszcie ogień do minimum i duście od 30 do 40 minut.
  6. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i duście jeszcze chwilę, aż płyn prawie całkowicie odparuje.
  7. W międzyczasie na drugiej patelni rozpuśćcie masło. Wsypcie mąkę i podsmażcie. 
  8. Do zasmażki dodajcie kapustę i smażcie jeszcze kilka chwil. Pod koniec doprawcie jeszcze solą i pieprzem do smaku.

I gotowe! Zasmażana kapusta kiszona po bawarsku, dzięki dodaniu jabłka, jest aksamitna, miękka i lekko słodka. Genialna do golonki, kotletów czy tradycyjnych bawarskich kiełbasek – konieczne posypanych świeżo tartym chrzanem. Smacznego!