Końcówka lata i jesień to czas, kiedy coraz więcej osób zastanawia się nad wykonaniem domowych przetworów na okres jesienno-zimowy. Jest to bowiem doskonały pomysł na zatrzymanie w słoiku smaków, które są niemal całkowicie niedostępne poza sezonem. I choć na półkach w supermarketach zdecydowanie jest w czym wybierać, to z roku na rok Polacy coraz chętniej decydują się na wykonanie zapasów samodzielnie i z wykorzystaniem wyłącznie najwyższej jakości produktów. W większości przypadków jest to także spora oszczędność. U mnie w domu corocznym hitem są marynowane grzybki. Za każdym razem robię je z starego przepisu mojej babci Jasi i wychodzą palce lizać. Diabeł tkwi w szczegółach, a dokładniej w marynacie. Oto, jak je przygotować krok po kroku.

Jakie grzyby są najlepsze do marynowania?

Marynowanie grzybów daje szerokie możliwości smakowe, ponieważ do przetworów dobrze sprawdza się wiele różnych gatunków leśnych przysmaków. Właśnie dlatego każdy może dopasować je według własnych preferencji. Wśród najczęściej wybieranych wymienia się jednak:

Zobacz także:

  • borowiki,
  • podgrzybki,
  • kurki,
  • koźlaki,
  • maślaki,
  • opieńki,
  • zajączki.

Dodatkowym atutem marynowania grzybów jest fakt, że gatunki te można dowolnie mieszać, co sprawia, że nie trzeba ograniczać się wyłącznie do jednego rodzaju. Sekretem udanych przetworów nie są jednak wyłącznie same grzybki. Ogromny wpływ na ich smak ma przede wszystkim odpowiednio przygotowana marynata. I choć pomysłów na jej wykonanie jest niemal nieskończenie wiele, ja od lat robię ją według starego przepisu mojej babci. Za każdym razem wychodzi prawdziwe niebo na talerzu.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania marynowanych grzybków?

Marynowane grzybki są doskonałym dodatkiem do obiadu i różnego rodzaju dań wytrawnych, ale aby cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem, należy najpierw przygotować wszystkie niezbędne do przygotowania przetworów składniki. Na liście zakupów znajdują się:

  • grzyby – 1 kg,
  • woda – 600 ml,
  • ocet spirytusowy 10% – 200 ml,
  • sól kuchenna – 1 łyżeczka,
  • miód – 2 łyżki,
  • liście laurowe – 4 sztuki,
  • ziele angielskie – 5 sztuk,
  • pieprz ziarnisty – 5 sztuk.

Oprócz zgromadzenia niezbędnych składników, warto także przygotować niezbędne do przechowania przetworów słoiki. Powinny one być dokładnie umyte, wyparzone i sprawdzone pod kątem ewentualnych uszkodzeń i nieszczelności.

Jak przygotować marynowane grzybki w zalewie miodowej?

  1. Grzyby oczyść i gotuj w osolonym wrzątku przez około 10-15 minut (czas gotowania może różnić się w zależności od gatunku).
  2. Następnie odcedź grzyby, a do wody po gotowaniu wlej ocet i dodaj pozostałe składniki, tj. miód, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Marynatę gotuj aż do momentu, gdy zacznie wrzeć.
  3. Ostatnim krokiem jest ułożenie ugotowanych grzybów w słoikach, zalanie ich marynatą i dokładne zakręcenie słoików.