Niezależnie od tego, czy na Wigilię gotujecie zupę grzybową zamiast barszczu lub podajecie dorsza zamiast karpia, jedno jest pewne – na stole pojawią się pierogi. To danie tak zakorzenione w polskiej kulturze, że praktycznie w każdym domu jada się je w Wigilię. Może się tylko różnić farszem. Jedni przyrządzają pierogi z kapustą i grzybami, inni ruskie, a w niektórych regionach Polski przyrządza się pierogi nadziewane kaszą gryczaną. Nieważne jednak, jaka wersja jest waszą ulubioną – podstawą dobrych pierogów jest ciasto. Wyjdzie mięciutkie i o ciekawym smaku, gdy dodacie do niego pewien składnik. 

Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi?

Według podstawowego przepisu, ciasto na pierogi robimy z zaledwie kilku składników – mąki, gorącej wody, soli i odrobiny oleju albo masła. Tyle wystarczy. Niektórzy dodają do pierogów żółtko dla koloru albo nawet całe jajko. Wtedy jednak ciasto może wyjść twarde, więc uważajcie z tym składnikiem. My polecamy wam przygotować je w wersji twarogowej. Poniżej znajdziecie przepis na takie właśnie pierogi – delikatne, miękkie i lekko maślane właśnie dzięki dodaniu do ciasta porządnej porcji twarogu. Co istotne, takich pierogów nie gotujemy w wodzie, ponieważ mogą się rozpaść.

Zobacz także:

Najlepiej smażyć je na patelni, są wtedy chrupiące i mają złocistą skórkę. Można też upiec je w piekarniku – wystarczy 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Wychodzą wówczas kruche i bardzo aromatyczne. 

Przepis na twarogowe ciasto na pierogi

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 250 g tłustego twarogu,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Przeciśnijcie twaróg przez praskę.
  2. Do miski wsypcie przesianą mąkę oraz sól.
  3. Dodajcie twaróg, zimne masło pokrojone w kostkę i zacznijcie wyrabiać ciasto.
  4. Kiedy składniki się połączą, przełóżcie ciasto na blat i wyrabiajcie cierpliwie przez kilka minut. 
  5. Po tym czasie uformujcie je w kulę, owińcie folią spożywczą i odłóżcie do lodówki na co najmniej pół godziny. 
  6. Schłodzone ciasto rozwałkujcie na placek o grubości ok. 2 mm, wytnijcie z niego kółka i na każde nałóżcie wybrany przez was farsz. Tak przygotowane pierogi należy następnie usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. 

Ciasto twarogowe nie najlepiej pasuje do klasycznego farszu z kapusty i grzybów, ale świetnie komponuje się z innymi dodatkami. Z takiego ciasta zrobicie bardzo smaczne pierogi:

  • ruskie,
  • ze szpinakiem i serem feta,
  • z kaszą gryczaną i grzybami,
  • z dynią i kozim serem,
  • z burakami, orzechami włoskimi oraz serem feta,
  • w wersji na słodko: z jabłkami i cynamonem albo z truskawkami czy jagodami.