Niezależnie od tego, czy na Wigilię gotujecie zupę grzybową zamiast barszczu lub podajecie dorsza zamiast karpia, jedno jest pewne – na stole pojawią się pierogi. To danie tak zakorzenione w polskiej kulturze, że praktycznie w każdym domu jada się je w Wigilię. Może się tylko różnić farszem. Jedni przyrządzają pierogi z kapustą i grzybami, inni ruskie, a w niektórych regionach Polski przyrządza się pierogi nadziewane kaszą gryczaną. Nieważne jednak, jaka wersja jest waszą ulubioną – podstawą dobrych pierogów jest ciasto. Wyjdzie mięciutkie i o ciekawym smaku, gdy dodacie do niego pewien składnik.
Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi?
Według podstawowego przepisu, ciasto na pierogi robimy z zaledwie kilku składników – mąki, gorącej wody, soli i odrobiny oleju albo masła. Tyle wystarczy. Niektórzy dodają do pierogów żółtko dla koloru albo nawet całe jajko. Wtedy jednak ciasto może wyjść twarde, więc uważajcie z tym składnikiem. My polecamy wam przygotować je w wersji twarogowej. Poniżej znajdziecie przepis na takie właśnie pierogi – delikatne, miękkie i lekko maślane właśnie dzięki dodaniu do ciasta porządnej porcji twarogu. Co istotne, takich pierogów nie gotujemy w wodzie, ponieważ mogą się rozpaść.
Zobacz także:
Najlepiej smażyć je na patelni, są wtedy chrupiące i mają złocistą skórkę. Można też upiec je w piekarniku – wystarczy 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Wychodzą wówczas kruche i bardzo aromatyczne.
Przepis na twarogowe ciasto na pierogi
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 250 g tłustego twarogu,
- 50 g masła,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Przeciśnijcie twaróg przez praskę.
- Do miski wsypcie przesianą mąkę oraz sól.
- Dodajcie twaróg, zimne masło pokrojone w kostkę i zacznijcie wyrabiać ciasto.
- Kiedy składniki się połączą, przełóżcie ciasto na blat i wyrabiajcie cierpliwie przez kilka minut.
- Po tym czasie uformujcie je w kulę, owińcie folią spożywczą i odłóżcie do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkujcie na placek o grubości ok. 2 mm, wytnijcie z niego kółka i na każde nałóżcie wybrany przez was farsz. Tak przygotowane pierogi należy następnie usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.
Ciasto twarogowe nie najlepiej pasuje do klasycznego farszu z kapusty i grzybów, ale świetnie komponuje się z innymi dodatkami. Z takiego ciasta zrobicie bardzo smaczne pierogi:
- ruskie,
- ze szpinakiem i serem feta,
- z kaszą gryczaną i grzybami,
- z dynią i kozim serem,
- z burakami, orzechami włoskimi oraz serem feta,
- w wersji na słodko: z jabłkami i cynamonem albo z truskawkami czy jagodami.









