Ta metoda jest nie tylko tania i banalnie prosta, lecz także bardzo skuteczna. Wszystkie składniki znajdziemy w kuchni, przygotowanie oprysku trwa kilka chwil, a mączniak szybko przestaje rujnować roślinę. Sprawdź, po czym rozpoznać chorobę, jak jej zapobiegać oraz jak z łatwością przygotować domową mieszankę na bazie metody 1-2-1.

Mączniak prawdziwy a mączniak rzekomy na ogórkach

Aby zaatakować ogórki, mączniaki potrzebują optymalnych warunków, czyli sprzyjających temperatur oraz wysokiej wilgotności powietrza. Mączniak prawdziwy najszybciej rozwija się, kiedy mamy do czynienia z przedziałem 18-24 stopnie Celsjusza. Choroba atakuje również wtedy, kiedy zaczynają pojawiać się większe różnice temperatur dziennych i nocnych. 

Zobacz także:

Mączniak prawdziwy na liściach ogórków / fot. Peter Oetelshofen/Adobe Stock

W przeciwieństwie do mączniaka rzekomego mączniak prawdziwy do rozwoju nie potrzebuje, aby na liściach zalegała woda. Rozpoznamy go po białym, przypominającym mąkę nalocie na wierzchniej części liści. W odróżnieniu mączniaka prawdziwego od rzekomego pomoże umiejscowienie wykwitów oraz sprawdzenie, czy są trudne w usunięciu. W przypadku tej drugiej choroby nalot występuje na spodniej stronie liści i bardzo łatwo zetrzeć go palcem. Dodatkowo mączniak rzekomy tworzy żółtawe lub czerwonawe plamki na wierzchu blaszki.

Mączniak rzekomy na liściach ogórków / fot. Justyna/Adobe Stock

Domowy oprysk na mączniaka. Metoda 1-2-1

Jeśli ogórki zaatakował mączniak, nie trzeba od razu pędzić do sklepu ogrodniczego. Skuteczny środek, który pomoże zatrzymać rozwój choroby, można z łatwością przygotować samodzielnie na bazie składników z kuchni. Pamiętając o metodzie 1-2-1, szybko przygotujemy domową mieszankę. Potrzebne będą:

  • 1 litr płynów, czyli 500 ml wody i 500 ml pełnotłustego mleka,
  • 2 łyżki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej.

Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie rozcieńczyć roztwór z wodą w proporcji 1:3 i przelać do butelki ze spryskiwaczem. Takim opryskiem pokrywamy liście ogórków - najlepiej nie robić tego w najbardziej słonecznej części dnia, aby nie poparzyć liści. Oprysk powtarzamy co 7 dni oraz po każdym deszczu.

Jak zapobiegać mączniakowi na ogórkach?

Można z powodzeniem zwalczać mączniaka domowymi sposobami, jednak przede wszystkim najlepiej w ogóle nie dopuścić do rozwoju infekcji. Oczywiście na wystąpienie choroby mają wpływ również czynniki niezależne od nas, ale nie oznacza to, że nasze działania pozostają bez znaczenia. Na co warto zwrócić uwagę?

  • Wybór odmiany - niektóre odmiany ogórków charakteryzują się większą odpornością na infekcje, dlatego warto wybrać je do ogrodu.
  • Pielęgnacja - rozwojowi mączniaka może sprzyjać utrzymująca się wilgoć, dlatego ogórki podlewamy u podstawy, nie lejąc wody na liście.
  • Warunki uprawy - ogórków nie sadzimy zbyt gęsto. Pozwoli to utrzymać lepszą cyrkulację powietrza i zapobiegnie gromadzeniu się wilgoci.
  • Dobre praktyki - w przypadku uprawy szklarniowej konieczne jest systematyczne wietrzenie pomieszczenia, w którym hodowane są ogórki.