Można powiedzieć, że andrzejki to swego rodzaju rozgrzewka przed Sylwestrem. Tego dnia mamy okazję spotkać się w większym gronie ze znajomymi, spędzić miło czas i zjeść coś pysznego. Dziś na szczęście coraz rzadziej cały obowiązek związany z przygotowaniem posiłków spada na gospodarzy. Teraz goście także przynoszą na imprezę przygotowane przez siebie przekąski. Jednym z takich przepisów który zawsze się sprawdza na przyjęciach i każdemu smakuje są roladki z kurczaka z 1 chrupiącym dodatkiem.
Szybkie i chrupiące roladki z kurczaka
Przed imprezą nikomu nie chce się godzinami stać nad kuchnią i w tej sytuacji sprawdzają się przepisy proste, jak ten na roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej. Dodatek tego składnika sprawia, że są cudnie chrupiące z zewnątrz. Sekret polega na tym, że gotowe roladki z farszem z sera camembert i szpinaku na koniec zawijamy jeszcze w plaster szynki parmeńskiej i podsmażamy na patelni. Dzięki temu wędlina jest przyjemnie przysmażona.
Zobacz także:
Po krótkiej chwili roladki trafiają do piekarnika, gdzie muszą się piec przez około pół godziny. W efekcie mięso jest cudownie soczyste i miękkie w środku, a szynka przyjemnie chrupie przy każdym kęsie. To danie wygląda bardzo efektownie i jednocześnie jest proste i szybkie do zrobienia, dlatego na andrzejki i inne podobne okazje będzie w sam raz. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować.
Przepis na roladki z kurczaka
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka (pojedyncze),
- 100 g sera camembert (można użyć sera feta, wówczas dodajcie do farszu mniej soli),
- 100 g szpinaku,
- szynka parmeńska,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Umyte piersi z kurczaka przetnijcie wzdłuż na pół i rozbijcie tłuczkiem na cienkie filety.
- Pokrójcie drobno cebulę, a szpinak umyjcie. Wrzućcie go na patelnię i bardzo krótko smażcie na średnim ogniu. Gdy listki skurczą się i zwiędną, od razu przełóżcie szpinak na sitko, odciśnijcie, a następnie posiekajcie go drobno na desce.
- Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła. Wsypcie cebulę i zeszklijcie.
- W międzyczasie pokrójcie ser camembert na kawałki, a jedno jajko wymieszajcie w miseczce.
- Do szpinaku dodajcie zeszkloną cebulę, ser camembert oraz rozkłócone jajko. Dodajcie sól, pieprz i wymieszajcie.
- Następnie rozłóżcie farsz równo na filety z kurczaka i zawińcie w roladkę.
- Roladki należy teraz owinąć plastrami szynki parmeńskiej. Uważajcie na końce – muszą być „zaklejone” szynką, by farsz nie wypłynął.
- Na patelni rozgrzejcie niewielką porcję oleju. Podsmażcie krótko roladki z każdej strony.
- Ułóżcie je następnie na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Posmarujcie roztopionym masłem i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza.
- Pieczcie roladki przez około pół godziny lub do momentu, w którym szynka będzie już dobrze przypieczona. Smacznego! Jeżeli chcecie, do naczynia, poza roladkami, możecie włożyć marchew, paprykę albo pokrojoną w piórka cebulę.









