Można powiedzieć, że andrzejki to swego rodzaju rozgrzewka przed Sylwestrem. Tego dnia mamy okazję spotkać się w większym gronie ze znajomymi, spędzić miło czas i zjeść coś pysznego. Dziś na szczęście coraz rzadziej cały obowiązek związany z przygotowaniem posiłków spada na gospodarzy. Teraz goście także przynoszą na imprezę przygotowane przez siebie przekąski. Jednym z takich przepisów który zawsze się sprawdza na przyjęciach i każdemu smakuje są roladki z kurczaka z 1 chrupiącym dodatkiem. 

Szybkie i chrupiące roladki z kurczaka

Przed imprezą nikomu nie chce się godzinami stać nad kuchnią i w tej sytuacji sprawdzają się przepisy proste, jak ten na roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej. Dodatek tego składnika sprawia, że są cudnie chrupiące z zewnątrz. Sekret polega na tym, że gotowe roladki z farszem z sera camembert i szpinaku na koniec zawijamy jeszcze w plaster szynki parmeńskiej i podsmażamy na patelni. Dzięki temu wędlina jest przyjemnie przysmażona.

Zobacz także:

Po krótkiej chwili roladki trafiają do piekarnika, gdzie muszą się piec przez około pół godziny. W efekcie mięso jest cudownie soczyste i miękkie w środku, a szynka przyjemnie chrupie przy każdym kęsie. To danie wygląda bardzo efektownie i jednocześnie jest proste i szybkie do zrobienia, dlatego na andrzejki i inne podobne okazje będzie w sam raz. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować. 

Przepis na roladki z kurczaka

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka (pojedyncze),
  • 100 g sera camembert (można użyć sera feta, wówczas dodajcie do farszu mniej soli),
  • 100 g szpinaku,
  • szynka parmeńska,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz. 

Przygotowanie:

  1. Umyte piersi z kurczaka przetnijcie wzdłuż na pół i rozbijcie tłuczkiem na cienkie filety.
  2. Pokrójcie drobno cebulę, a szpinak umyjcie. Wrzućcie go na patelnię i bardzo krótko smażcie na średnim ogniu. Gdy listki skurczą się i zwiędną, od razu przełóżcie szpinak na sitko, odciśnijcie, a następnie posiekajcie go drobno na desce.
  3. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła. Wsypcie cebulę i zeszklijcie. 
  4. W międzyczasie pokrójcie ser camembert na kawałki, a jedno jajko wymieszajcie w miseczce. 
  5. Do szpinaku dodajcie zeszkloną cebulę, ser camembert oraz rozkłócone jajko. Dodajcie sól, pieprz i wymieszajcie.
  6. Następnie rozłóżcie farsz równo na filety z kurczaka i zawińcie w roladkę. 
  7. Roladki należy teraz owinąć plastrami szynki parmeńskiej. Uważajcie na końce – muszą być „zaklejone” szynką, by farsz nie wypłynął.
  8. Na patelni rozgrzejcie niewielką porcję oleju. Podsmażcie krótko roladki z każdej strony.
  9. Ułóżcie je następnie na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Posmarujcie roztopionym masłem i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. 
  10. Pieczcie roladki przez około pół godziny lub do momentu, w którym szynka będzie już dobrze przypieczona. Smacznego! Jeżeli chcecie, do naczynia, poza roladkami, możecie włożyć marchew, paprykę albo pokrojoną w piórka cebulę.