Utarło się, że w Polsce na wigilijnym stole obowiązkowo musi znaleźć się karp. Nie wszyscy jednak wiedzą, że to bardzo świeża tradycja. Można powiedzieć, że zaczęła się w 1947 r., za sprawą Hilarego Minca, ówczesnego wicepremiera ds. gospodarczych oraz ministra przemysłu i handlu. Karpia reklamowano hasłem „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce” i tak ryba ta stała się ważnym elementem świątecznej tradycji. Dawniej również jadano go w Wigilię, ale na stoły podawano wiele innych ryb. Jeżeli więc nie przepadacie specjalnie za karpiem, spokojnie możecie przygotować coś innego, nadal trzymając się świątecznej tradycji. 

Karp wszystkim się przejadł? Upiecz tę rybę na święta

Przed wojną w Polsce na wigilijny stół trafiały różne ryby, w zależności od tego jak zamożni byli gospodarze. Wspomina o tym Elżbieta Kiewniarska w książce „Potrawy wigilijne”, wydanej w 1929 roku. W bogatszych domach w Wigilię przyrządzano łososia, sardynki, sandacza i szczupaka, natomiast mniej zamożni Polacy jadali karpia, śledzie, szprotki oraz zupę rybną z kluskami. Na najbardziej skromne Wigilie przygotowywało się karasie w śmietanie czy śledzie z ziemniakami.

Zobacz także:

Dziś polecamy wam przyrządzić na Wigilię jeszcze inną rybę, czyli dorsza. Mięso tej ryby jest bardzo delikatne, nie ma mocnego aromatu ani dużych ości. Jest też lekkostrawne, odpowiednie i dla dorosłych, i dla dzieci oraz dla osób starszych. Na święta doskonały będzie pieczony dorsz, który wcześniej marynowany jest w miodzie. To dodaje rybie lekkiej chrupkości i słodyczy, która świetnie komponuje się z resztą składników. Cały przepis znajdziecie poniżej.

Przepis na pieczonego dorsza w miodzie

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g polędwicy z dorsza,
  • ⅓ szklanki miodu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka świeżego, startego na tarce imbiru,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Składniki marynaty wymieszajcie w miseczce. Wlejcie do zamykanego naczynia. 
  2. Ułóżcie w nim kawałki dorsza, zamknijcie dobrze i marynujcie przez 24 godziny. W połowie tego czasu rybę należy obrócić.
  3. Piekarnik rozgrzejcie do temperatury 220 stopni Celsjusza.
  4. Ułóżcie marynowanego dorsza na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do piekarnika na środkową półkę i pieczcie od 7 do 9 minut. Smacznego!

Jaka inna ryba zamiast karpia na Wigilię?

Jeżeli nie przepadacie za karpiem i chcecie podać w Wigilię coś innego, dorsz to tylko jedna z możliwości. Dobrym wyborem będzie łosoś, najlepiej również pieczony w piekarniku, ale w folii – dzięki temu mięso pozostanie delikatne i wilgotne po wyjęciu z pieca. Bardzo smaczny jest także pstrąg, którego polecamy piec w całości, z dodatkiem soli, czosnku i masła klarowanego. Możecie również, przykładem naszych przodków, przyrządzić na Wigilię sandacza. Polecamy smażyć go na patelni, w panierce z płatków migdałów.