W połowie lata, gdy ogórków i innych warzyw oraz owoców jest już coraz mniej, trzeba zrobić pierwsze porządki w ogrodzie. Przycinamy wszystko to, co przekwitło, a część roślin całkowicie usuwamy, by zrobić miejsce innym. Nie chodzi tylko o to, by zebrać nowe warzywa, które wyrosną w miejscu poprzednich, ale także o wzmocnienie gleby. Sprawdźcie, co można wysiać na letni poplon po ogórkach.
Czym jest letni poplon?
Letni poplon to inaczej wszystkie te rośliny, które sieje się latem po zbiorach w miejscu tych, które przestały już owocować (na przykład ogórków). Poplon sprawia, że gleba jest bardziej żyzna, poprawia się jej struktura, jest bogatsza w składniki odżywcze, a do tego łatwiej jest opanować rozwój chwastów. Wykonuje się go w lipcu i sierpniu, zaraz po tym, gdy zbierzemy plony. Dzięki takiemu zabiegowi w glebie jest później więcej azotu i innych składników odżywczych, a to sprawia, że w przyszłym roku ziemia jest żyzna, „wypoczęta” i gotowa na kolejne uprawy. I w „bonusie” dostajecie smaczne warzywa, które siejecie na letni poplon.
Zobacz także:
Wysiej tam, gdzie rosły ogórki
W miejscu ogórków możecie wysiać różne warzywa, które wyrosną wam dość szybko – niektóre jesienią, a inne już za kilka tygodni. Najszybciej możecie spodziewać się rzodkiewki, która po wysianiu jest gotowa do zbiorów już po 3-4 tygodniach.
Na letni poplon wybierzcie to miejsce po ogórkach, gdzie ziemia jest lekko wilgotna oraz dobrze nasłoneczniona. Wysiejcie tam rzodkiewkę z odmiany wczesnej, jak „Opolanka” czy „Saxa”. Jeżeli dni są wciąż ciepłe, zacznie kiełkować już po kilku dniach. Nie zapomnijcie o podlewaniu, a będziecie zbierać rzodkiewkę aż do października (jeżeli posiejecie ją teraz, czyli na początku sierpnia).
Co można jeszcze posiać w miejscu ogórków?
Kiedy ogórki się skończą, możecie wysiać po nich nie tylko rzodkiewkę, ale także inne, bardzo smaczne warzywa, które szybko rosną. Na przykład rukola i roszponka – odporne na niskie temperatury, bardzo zdrowe i doskonałe do sałatek czy kanapek. Na letni poplon możecie wysiać także szpinak czy sałatę masłowa, ale pamiętajcie, że w tym przypadku trzeba najpierw zrobić rozsady. Dobrze przyjmie się też jarmuż, którym będziecie się cieszyć aż do jesieni. Jak sami widzicie, schyłek lata wcale nie oznacza końca zbiorów w ogródku – letni poplon to świetny sposób na to, by jeszcze przez wiele tygodni móc chrupać warzywa ze swojej uprawy i przy okazji wzmocnić glebę.