Przechowywanie marchewki po zakupie do niedawna było moim ogromnym problemem ze względu na błyskawiczną utratę świeżości tego warzywa. Już niedługo po przyniesieniu ze sklepu nadawała się wyłącznie do wyrzucenia. Początkowo myślałam, że to wina trzymania jej poza lodówką, ale z czasem okazało się, że błędem było zupełnie coś innego. Odkąd je wyeliminowałam, marchew trzyma się u mnie bez szwanku nawet przez 2 tygodnie.
Jakie są najczęstsze błędy w przechowywaniu marchwi?
Choć na pierwszy rzut oka przechowywanie marchwi nie wydaje się skomplikowane, to istnieje kilka aspektów, o których warto wiedzieć, by maksymalnie przedłużyć jej świeżość, zachować cenne wartości odżywcze, a w dodatku nie marnować pieniędzy na częste wyjścia do warzywniaka. Jednym z najczęściej popełnianych błędów podczas przechowywania marchwi w domu jest trzymanie warzywa luzem w lodówce. Okazuje się, że brak odpowiedniego zabezpieczenia błyskawicznie prowadzi do wysychania warzywa na skutek utraty wilgoci.
Zobacz także:
Nie bez znaczenia dla jakości marchwi jest również rodzaj zabezpieczenia. Wiele osób robi to za pomocą foliowych reklamówek, nie zdając sobie sprawy, że warzywa przechowywane w ten sposób mają wówczas ograniczoną wentylację. To z kolei prowadzi do gnicia. Kolejnym i nie mniej rzadkim błędem jest także trzymanie marchwi w pobliżu owoców wytwarzających gaz etylenowy (jabłka, banany i gruszki), który przyspiesza proces gnicia. Złym pomysłem jest także mycie warzyw. Należy to zrobić dopiero bezpośrednio przed spożyciem.
Jak prawidłowo przechowywać marchew?
Aby marchew była chrupiąca i smakowała jak świeżo po zakupie, to najlepszym sposobem na jej bezpieczne przechowanie jest włożenie warzywa do bawełnianego worka i umieszczenie w dolnej części lodówki. To zapewni mu dobrą wentylację, która ochroni je zarówno przed nadmierną wilgocią, jak i przed przesuszeniem. Innym sprawdzonym rozwiązaniem jest też owinięcie marchwi wilgotnym ręcznikiem papierowym, który również zabezpieczy warzywo przed utratą wody.
Czy można mrozić marchew?
Przechowywanie marchwi w bawełnianym woreczku lub delikatnie wilgotnym ręczniku papierowym to dobry sposób na przedłużenie jej świeżości, ale jeśli warzyw jest zbyt dużo, można pomyśleć o ich zamrożeniu. Aby zrobić to prawidłowo, należy najpierw dokładnie umyć każdą sztukę, a następnie ją obrać. Kolejnym krokiem jest pokrojenie marchwi w plasterki i blanszowanie przez około 2 minuty. Po blanszowaniu trzeba ostudzić warzywa w zimnej wodzie, osuszyć, a następnie umieścić w woreczkach do zamrażania.









