Sierpień to czas, kiedy w wielu ogrodach ogórków pojawia się coraz mniej, a u mnie wręcz przeciwnie. Warzywa wciąż są w doskonałej kondycji, a w dodatku jest ich tyle, że nie nadążam kupować nowych słoików na przetwory. Taki stan nie utrzymywał się jednak w każdym sezonie. Sekret ich dorodności i licznego owocowania tkwi bowiem w domowym nawozie, o którym dowiedziałam się zaledwie 2 lata temu. Wystarczy 1 składnik, a obfitymi plonami cieszę się nawet na początku października.

Co jest niezbędne dla obfitego owocowania ogórków?

Choć ogórki to jedne z najczęściej wybieranych warzyw uprawnych w polskich ogrodach, rośliny te są jednak dość wymagające i w momencie, gdy brakuje im odpowiednich składników odżywczych (fosforu, azotu, potasu oraz magnezu) lub dobrych warunków glebowych/atmosferycznych (temperatury powyżej 20° Celsjusza, dobrze nasłonecznionego stanowiska oraz żyznej i przepuszczalnej gleby), szybko pokazują to między innymi poprzez słabsze owocowanie. Właśnie dlatego tak ważne jest, by na bieżąco kontrolować ich stan i cieszyć się obfitymi zbiorami jeszcze na początku października. Aby jednak było to możliwe, trzeba przestrzegać kilku ważnych kroków.

Zobacz także:

Jak wydłużyć owocowanie ogórków?

Aby ogórki owocowały obficie i były dorodne jeszcze na początku października, trzeba o nie zadbać już znacznie wcześniej. W sierpniu i we wrześniu warto pamiętać między innymi o:

  1. Regularnych zbiorach warzyw (maksymalnie co 3 dni), gdyż skutecznie pobudza to roślinę do większego owocowania.
  2. Regularnym podlewaniu rośliny, zwłaszcza w momencie, gdy opady deszczu nie występują zbyt często.
  3. Regularnym nawożeniu, gdyż pod koniec sierpnia rośliny znacznie ograniczają owocowanie i potrzebują solidnego wsparcia. W tym może pomóc między innymi domowy nawóz na bazie bułek.

Jak przygotować domowy nawóz pod ogórki?

Przygotowanie domowego nawozu wzmacniającego pod ogórki jest wyjątkowo proste i nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. Wystarczy, że zgromadzisz 10 czerstwych bułek pszennych, najlepiej bez dodatku nasion i przypraw, a pieczywo włożysz do wiadra lub miski. Całość zalej wodą tak, by każda sztuka została dokładnie przykryta.

Mieszankę przykryj talerzem lub ściereczką i odstaw w ciemne, ciepłe i suche miejsce na tydzień. W tym czasie bułki powinny zmienić się w gęstą papę. Po 7 dniach przecedź resztki bułki od powstałego na dnie płynu, a wodę z pieczywa rozcieńcz z letnią wodą w proporcji 1:5 (1l płynu z bułek z 5 l świeżej wody). Mieszankę stosuj pod rośliny co około 10-14 dni.