Jesień to czas kończący sezon na wiele warzyw, które dotychczas uprawialiśmy w swoim przydomowym ogródku. Wówczas w ogrodach wre od pracy. Każdy z ogrodników ma pełne ręce roboty i to nie tylko przez ostatnie zbiory plonów. W tym czasie należy też wykonać kilka czynności, które pomogą przygotować grządki na przyszły sezon. Jeśli pominiecie kluczowy termin, możecie narazić swoje rośliny na atak pędraków.
Co zrobić z ogródkiem warzywnym na koniec sezonu?
Jesienią zbiera się jeszcze kilka jadalnych roślin, takich jak marchewki, ziemniaki czy cebula. Po wyciągnięciu ich z ziemi ważne jest, aby grządki w swoim ogrodzie warzywnym dokładnie oczyścić i przygotować na następny rok. Po zakończeniu zbierania ostatnich plonów trzeba usunąć pozostałe po nich resztki. Mogłyby one stworzyć niechciane problemy podczas przyszłorocznych upraw.
Zobacz także:
A co zrobić z takimi resztkami? Dobrym rozwiązaniem jest dodanie ich do kompostownika. Należy jednak wcześniej upewnić się, że nie mają one widocznych śladów żerowania szkodników czy oznak choroby. Dobrą praktyką będzie również dokładne odchwaszczenie przydomowego ogródka. Wypielenie grządek pomoże w dokładnym oczyszczeniu ich, a także przygotuje je na przetrwanie zimy.
Przekopywanie ogródka jesienią. Niezbędny zabig jesienią
Poza takim „czyszczeniem grządek” jesienią powinno się zrobić jeszcze jedną ważną rzecz. Każdy ogrodnik, chcący przygotować swój ogródek warzywny na przyszły sezon, powinien go przekopać. Porządne przekopanie gleby ma wiele zalet. Pozwala usunąć wierzchnią, zaskorupioną warstwę ziemi, a także spulchnia ją.
Co więcej, jeśli zdecydujecie się na użyźnienie gleby nawozami — co jest zalecane jesienią — to przekopywanie dokładnie wymiesza ją z tymi produktami, pozwalając na ich równomierne rozmieszczenie. Jesienne przekopywanie ogródka warzywnego sprawi, że wiosną pojawi się w nim mniej chwastów, a grządki będą gotowe na sianie i sadzenie nowych roślin.
Jak przekopać ogródek, by pozbyć się szkodników?
Dobrze przekopana ziemia to nie tylko przepuszczalność i lepsze magazynowanie wody. To również zmniejszone prawdopodobieństwo pojawienia się niechcianych gości w przyszłym sezonie. Wewnątrz gleby znajdować się mogą bowiem szkodniki. Ta jedna czynność może sprawić, że łatwo się ich pozbędziecie.
Na głębokości około 30 cm, grządki warzywne mogą być zainfekowane przez szkodniki glebowe, takie jak drutowce czy pędraki. Jeżeli przekopiecie i spulchnicie glebę dokładnie, zginą one zjedzone przez ptaki lub pod wpływem promieni słonecznych. Jesień to jedyny moment w roku, gdy zaleca się wykonywanie głębokiego przekopywania ziemi — najlepiej zrobić to w październiku, ewentualnie w listopadzie.
Jak wykonać takie przekopanie? Wystarczy wbić szpadel w ziemię, na głębokość około 25-30 cm, następnie wykopać fragment gleby i odwrócić go „do góry dnem”, po czym z powrotem umieścić go w glebie.