Kluski śląskie, mimo swojej nazwy, wcale nie są przypisane tylko do jednego regionu. Przyrządza się je w różnych częściach Polski i nic dziwnego. To bardzo smaczny i niezwykle prosty do zrobienia dodatek do obiadu. Jednak aby kluski były naprawdę pyszne, koniecznie trzeba je podać z sosem. I to nie byle jakim, ale pieczeniowym. Dziś można kupić gotowy w torebce lub słoiczku, ale jednak najsmaczniejszy jest sos pieczeniowy przygotowany tradycyjnie. A my mamy na niego przepis – sprawdźcie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić kluski śląskie?
Najpierw przypomnijmy jak się robi kluski śląskie. Nie ma w tym nic skomplikowanego – gdy zrobicie je raz, to już na zawsze zapamiętacie przepis. Do zrobienia klusek potrzebne są ugotowane ziemniaki (ok. 1 kg), 1 jajko, mąka ziemniaczana oraz sól. Nie martwcie się proporcjami, ponieważ tutaj pomoże wam… garnek.
Zobacz także:
Ugotowane i gorące ziemniaki należy przecisnąć przez praskę i ułożyć na dnie garnka tak, by równo je przykryły. Teraz dzielimy sobie masę na 4 części i wyjmujemy jedną z nich. W puste miejsce wsypujemy tyle mąki, by zajęła przestrzeń po ziemniakach. Wszystko to mieszamy, a gdy ziemniaki ostygną, dodajemy jajko oraz łyżeczkę soli.
Teraz wystarczy z masy uformować kilka dość grubych wałków, pokroić je na niewielkie kawałki i uformować z nich kulki, a w każdej zrobić dziurkę. Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy po kilka minut od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.
Najlepszy sos do klusek śląskich
Gdy mamy już kluski, czas na sos pieczeniowy. Jak sama nazwa wskazuje, wyśmienity jest ten, jaki przyrządza się na bazie naturalnie powstałego sosu w trakcie pieczenia mięsa. Ale można go też zrobić po prostu na podstawie bulionu (mięsnego lub warzywnego) i z dodatkiem przypraw.
Jeżeli chcecie podać kluski śląskie z takim sosem jako samodzielne danie, na przykład na piątkowy obiad, zróbcie sos na bazie bulionu z warzyw i z dodatkami. Świetnie sprawdzą się pieczarki, cebula oraz czerwona papryka. Koniecznie podsmażcie wcześniej dobrze warzywa – to nada lepszego, głębszego smaku.
Podstawowy przepis na sos pieczeniowy do klusek śląskich, wraz z potrzebnymi składnikami i sposobem przygotowania znajdziecie poniżej:
Przepis na sos pieczeniowy
Składniki:
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 3 łyżki śmietanki 30%,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka musztardy,
- pół łyżeczki granulowanego czosnku,
- pół łyżeczki suszonej cebuli,
- 30 g masła,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Do małego garnka włóżcie masło i podgrzejcie. Gdy się rozpuści, wsypcie mąkę i szybko wymieszajcie.
- Do powstałej zasmażki wlejcie bulion, cały czas mieszając.
- Gdy płyn zgęstnieje, dodajcie musztardę oraz przyprawy, czyli czosnek, cebulę oraz sól i pieprz. Wymieszajcie.
- Pod koniec dodajcie śmietankę – dzięki niej sos będzie wręcz jedwabisty. Gotujcie przez kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
I gotowe! Tak przygotowanym sosem polejcie od razu kluski śląskie. Smacznego!