Domowy nawóz do papryki to nie tylko kupne mieszanki czy gnojówka z pokrzywy — choć ten drugi specyfik rzeczywiście potrafi zdziałać cuda i jeśli masz materiał oraz czas, żeby przygotować taki rodzaj nawozu, nie wahaj się. Jeśli jednak z różnych względów nie masz możliwości, by skorzystać z dobrodziejstwa pokrzywowego nawozu, koniecznie wypróbuj prostą w przygotowaniu i bazującą na łatwiej dostępnych składnikach gnojówkę owocową. Efekt zobaczysz podczas zbioru papryki. Plonów pozazdroszczą ci wszyscy wokół.
Gnojówka owocowa pod paprykę. Dlaczego warto?
Nawóz ze skórki banana to doskonały wybór, jeśli mowa o nawożeniu papryki. To sposób naturalny i prosty, a pozwoli skutecznie poprawić kondycję roślin. To ze względu na bogactwo dobrodziejstw ukrytych w skórce banana: potasu, fosforu, magnezu, wapnia, siarki i kwasu krzemowego, które są niezbędne do zdrowego wzrostu roślin. Gnojówka ze skórki banana dostarcza glebie materii organicznej, sprawiając, że podłoże staje się bardziej próchnicze i przepuszczalne. To z kolei przekłada się na rozwój korzystnych mikroorganizmów i zatrzymywanie wody.
Zobacz także:
Skórki z banana bogate są w potas, który wspiera fotosyntezę i wchłanianie wody, a także uodparnia rośliny na choroby. To właśnie potas sprawia, że obficie pączkują, kwitną czy wypuszczają zdrowe owoce. Dzięki niemu pomidor czy papryka stają się smaczniejsze i rosną bardziej okazałe. Dalej mamy fosfor, który wspiera rozwój zdrowego układu korzeniowego, a także sprawia, że rośliny są bardziej odporne na czynniki środowiskowe, takie jak zanieczyszczenie powietrza. Magnez zaś poprawia zdolność kwiatów do wchłaniania składników odżywczych, a wapń pozytywnie wpływa na kondycję gleby.
Domowy nawóz do papryki. Zamiast gnojówki pokrzywowej robię owocową
Gnojówka z pokrzywy to silny nawóz o intensywnym zapachu — woń może okazać się drażniąca, dlatego dobrze jest przygotować mieszankę jak najdalej miejsca wypoczynku. Do przygotowania specyfiku potrzebne będą następujące składniki:
- 5 skórek bananów,
- 10 litrów wody,
- dodatkowo: beczka/wiadro/duży pojemnik.
Skórki bananów należy pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w dużym pojemniku, zalać ciepłą wodą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 14 dni. Zaleca się, by codziennie przemieszać specyfik, by przyspieszyć jego fermentację. Po dwóch tygodniach płyn należy przecedzić i przed każdym użyciem rozcieńczyć z wodą z proporcji 1:9 (1 część gnojówki na 9 części wody). Tak przygotowaną gnojówką, już po rozcieńczeniu, można podlewać paprykę raz na trzy tygodnie.