Kotlety mielone to absolutna klasyka polskiej kuchni, którą zna chyba każdy. Zwykle pojawiają się na talerzach w towarzystwie ziemniaków i buraczków, choć każdy ma swoje własne ulubione połączenia dodatków. Niezależnie od tego, z czym podaje się kotlety mielone, ważne jest to, aby samo mięso było dobrze przygotowane, a to wcale nie takie proste. Zobacz, ile smażyć kotlety mielone, aby był mięciutkie w środku, a na zewnątrz zachwycały złocistą skórką.
Jak smażyć kotlety mielone? Podstawowe zasady
Zanim jednak przejdziemy do samego czasu smażenia, zacznijmy od kilku podstawowych zasad. Po pierwsze, przyda się dobra patelnia, czyli taka o dość dużej średnicy i grubym, nieprzywierającym dnie. Drugą istotną rzeczą jest to, aby wybrać odpowiedni tłuszcz i dobrze go rozgrzać. Zdecydowanie najlepiej sprawdzi się tutaj smalec, choć masło klarowane czy olej też będą odpowiednie. Dobrym pomysłem jest także mieszanka oleju i masła, która pozwoli uzyskać przyjemny maślany posmak, ale ze znacznie mniejszym ryzykiem przypalania się tłuszczu.
Zobacz także:
A gdy mamy już tłuszcz na patelni, trzeba go porządnie rozgrzać i wtedy można już układać kotlety. Ale tutaj też jest jedna bardzo ważna kwestia — kotlety nie mogą leżeć zbyt blisko siebie, bo nie będą się wtedy dobrze smażyły. Należy więc pamiętać, żeby nie wrzucać na patelnię zbyt wielu kotletów jednocześnie, tylko smażyć je partiami. Dzięki temu wyjdą perfekcyjnie rumiane z każdej strony.
Jak długo smażyć kotlety mielone?
Ile czasu powinno się smażyć kotlety mielone? Okazuje się, że tym razem metoda „na oko” nie do końca się sprawdza. Idealnie wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz kotlety wyjdą wtedy, gdy będziemy robić to dosłownie z zegarkiem w ręku, czyli najpierw ustawiamy dużą moc palnika i smażymy przez 1,5 minuty z każdej strony, a potem zmniejszamy ogień i dosmażamy jeszcze przez 4 minuty z każdej strony.
Dzięki temu na pierwszym etapie uzyskamy rumianą i chrupką skórkę, a potem wnętrze spokojnie dojdzie, a jednocześnie nie wyschnie. Oczywiście wiele zależy od tego, jak duże kotlety przyrządzamy, niemniej wskazany czas będzie odpowiedni dla 100-gramowych porcji.