Gdy zbliża się ważna okazja, jak np. Boże Ciało, wszyscy szukamy w książkach kucharskich i internecie przepisów na efektowne ciasta. Mało kto jednak ma czas i chęci na szykowanie wieloskładnikowych, skomplikowanych receptur z kilkoma kremami, więc zwykle decydujemy się na klasyki, takie jak sernik królewski, szarlotka czy biszkopt z galaretką. My jednak trafiliśmy ostatnio na genialny w swojej prostocie przepis, a mianowicie ciasto podwójnie śmietankowe, przy którym się nie trzeba narobić, a zawsze robi efekt. Brzmi pysznie? Gwarantujemy, że smakuje jeszcze lepiej.
Jak zrobić ciasto podwójnie śmietankowe?
Ciasto podwójnie śmietankowe to nic innego jak delikatny, mięciutki spód na śmietance 30% z puszystym jasnym kremem, przygotowanym na bazie tej samej śmietanki oraz odrobiny żelatyny dla dodatkowej stabilności. Sam proces przygotowania takiego deseru jest banalnie prosty, a efekt, jaki otrzymujemy, przypomina drogie słodkości z cukierni. Najważniejsze jest tu tylko to, aby trzymać się dokładnych proporcji wszystkich składników, a te znajdziesz w przepisie poniżej.
Zobacz także:
Skład deseru to kilka prostych składników, a całość skupia się oczywiście na słodkiej śmietance. Mimo że ciasto podwójnie śmietankowe sprawia wrażenie bardzo słodkiego, może wręcz nawet aż za słodkiego, zupełnie takie nie jest. Ze względu na swoją niezwykle puszystą konsystencję i lekkość, odnosi się wrażenie, że każdy kęs to jak uszczknięcie chmurki. Już po jednym kawałku dostępuje się deserowego spełnienia, choć i są tacy, którzy nie poprzestaną nawet na trzech. I nie ma się czemu dziwić, bo to ciasto, a w szczególności przepis, który zgapiłam od teściowej (a ona z YouTube'a), jest bezkonkurencyjny.
Przepis na ciasto podwójnie śmietankowe
Składniki:
SPÓD:
- 2 średnie jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x 40 g),
- 100 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
KREM:
- 0,5 l śmietanki 30%,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżka żelatyny,
- pół szklanki wody.
DODATKOWO:
- posypka czekoladowa.
Przygotowanie:
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj do tego przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budynie śmietankowe. Do wymieszanego ciasta dolej śmietankę kremówkę i po raz ostatni zmiksuj całość.
- Tak przygotowaną masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni (grzanie góra-dół). Piecz ciasto przez około 30 minut, a potem wyjmij je i odstaw do wystudzenia.
- W międzyczasie przygotuj krem śmietankowy. Najpierw rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie i odstaw na kilka minut. W misce ubij śmietankę z cukrem, a gdy będzie sztywna, dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę.
- Gotowy krem przełóż na ciasto i równomiernie rozsmaruj. Wierzch pokryj czekoladową posypką, a następnie włóż ciasto do lodówki. Ciasto podwójnie śmietankowe najlepiej smakuje po schłodzeniu przez kilka godzin.
Źródło: Youtube.com/@HeniaFoksprzepismamypl