W kuchni jest kilka najbardziej reprezentatywnych miejsc. Po wejściu, od razu rzucają się nam w oczy blaty, podłoga czy szyba piekarnika. Jeśli chcemy uzyskać efekt świeżo wysprzątanej kuchni, warto zadbać, by wszystkie te miejsca były czyściutkie i wypolerowane. Nie zawsze jest to proste, zwłaszcza gdy w grę wchodzi zatłuszczone i przypalone wnętrze piekarnika. Żeby dokładnie je wyczyścić, możecie wykonać pastę domowej roboty.
Dlaczego szyba w piekarniku zachodzi brudem?
Szyba w piekarniku to miejsce, o którym zdarza się nam zapominać podczas rutynowych porządków w kuchni. A to niestety skutkuje tym, że nawet dokładnie sprzątnięta kuchnia może wydawać się zapuszczona. Warto raz na jakiś czas skupić się na dokładnym wyczyszczeniu tego miejsca, by mogło cieszyć oczy.
Zobacz także:
Piekarnikowe szkło codziennie narażone jest na kontakt z substancjami, które mogą naprawdę silnie je zabrudzać. Podczas pieczenia, tłuszcz i resztki potraw unoszą się w powietrzu i osadzają na szybie, tworząc trudne do usunięcia zabrudzenia. Dodatkowo efekt zastygnięcia zanieczyszczeń wzmacniany jest przez oddziaływanie wysokich temperatur. W efekcie szyba w piekarniku może zacząć przypominać dno wysłużonej patelni.
Jak utrzymać czystą szybę w piekarniku?
Aby utrzymywać czystość tego miejsca, warto zawrócić uwagę na to, w jaki sposób korzystamy z piekarnika. Dobrą praktyką jest unikanie pieczenia bez przykrycia, a także ostrożność przy wkładaniu potraw do piekarnika — tak by nic nie rozlało się nam na szybę. Ponadto warto po każdym użyciu szybę piekarnika przecierać. Gdy urządzenie to jest jeszcze ciepłe (ale nie gorące), możecie wytrzeć jego szybę wilgotną ściereczką. Pomoże to na bieżąco usuwać brud, a także zapobiegnie jego zasychaniu.
Podstawą jednak do zachowania nieskazitelnej szyby w piekarniku, jest jej regularne czyszczenie. Należy robić to mniej więcej raz w tygodniu. Dodatkowo warto czyścić piekarnik po intensywnym pieczeniu, kiedy to gromadzi się więcej tłuszczu i resztek jedzenia.
Domowy przepis na pastę do czyszczenia szyby piekarnika
W niektórych piekarnikach szyby są podwójne lub potrójne, a tłuszcz i brud mogą dostać się między nie, tworząc zacieki i plamy, które są trudne do usunięcia bez demontażu szyb. Pierwszym krokiem w sprzątaniu szyby piekarnika, będzie więc jej rozłożenie. Gdy o to zadbacie, możecie przejść do wykonania prostej, domowej pasty.
Jak wykonać domową pastę do czyszczenia piekarnika? Wystarczy przygotować sodę oczyszczoną oraz ocet. Następnie postępujcie według tych kroków:
- W małej miseczce połączcie sodę i ocet w proporcji 1:1 (np. 1 szklankę octu i 1 szklankę sody oczyszczonej). Wymieszajcie, by uzyskać konsystencję pasty.
- Używając gąbki lub ściereczki, nałóżcie pastę na wewnętrzną stronę szyby piekarnika.
- Pozostawcie ten preparat na szybie na około 15-20 minut, aby mógł rozpuścić zabrudzenia.
- Zwilżoną gąbką zetrzyjcie pastę z szyby. Następnie przetrzyjcie szybę suchą ściereczką lub ręcznikiem papierowym, by usunąć resztki i wysuszyć jej powierzchnię.
Jeśli na szybie piekarnika są bardzo uporczywe zabrudzenia, do jej wyczyszczenia możecie użyć szorstkiej strony gąbki, delikatnie usuwając przypalenia. Po użyciu tej pasty warto przewietrzyć piekarnik, tak aby pozbyć się zapachu octu.
Ten domowy patent na czysty piekarnik działa szybko i skutecznie
Ten domowy sposób jest tani, bardzo łatwy w zastosowaniu, ale i skuteczny. Pozostawi szybę w waszym piekarniku nie tylko wyczyszczoną, ale i wypolerowaną, i to bez żadnej smugi.
Swoją efektywność zawdzięcza on odpowiedniemu połączeniu aktywnych składników. Soda oczyszczona ma właściwości ścierne i absorbujące, co pomaga usuwać z szyby tłuszcz i brud. Ocet z kolei pomaga rozpuszczać osady i zabrudzenia, a także neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Co więcej, reakcja pomiędzy nimi wytwarza pianę, która dodatkowo pomaga w czyszczeniu.