W sierpniu ogródki działkowe dosłownie toną w warzywach i owocach. Wiele z nich przeznacza się na przetwory – jak kiszone i konserwowe ogórki, przeciery z pomidorów, marynowana cukinia, papryka w occie czy po prostu warzywne, kolorowe sałatki. Nie zapomnijmy też o owocach, z których właśnie teraz robi się soki, dżemy i musy. Na przykład gruszki mogą posłużyć wam do zrobienia pysznego kompotu albo innego smakołyku, jakim są słodziutkie gruszki w syropie. Jednak owoce te, podobnie jak jabłka, po obraniu szybko ciemnieją. Sprawdźcie, jak można tego uniknąć.
Co zrobić, by gruszki w słoikach nie zmieniły koloru?
Po przekrojeniu gruszki mają bardzo ładny i jasny, lekko kremowy kolor. Niestety, już po chwili zaczynają ciemnieć. Jeżeli chcecie je zrobić w syropie i włożyć do słoików w kawałkach, takie ciemniejące owoce nie będą wyglądały zbyt apetycznie. Można tego uniknąć stosując bardzo prosty trik.
Zobacz także:
Wystarczy, że po obraniu i pokrojeniu gruszek na mniejsze kawałki zanurzycie je w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny albo kwasku cytrynowego. To sprawi, że w dalszych przygotowaniach owoce nie będą ciemnieć. Ta sztuczka przydaje się szczególnie przy okazji przyrządzania gruszek w syropie. Duże kawałki owoców będą się pięknie prezentować na półce w spiżarni, a później na talerzu. Skorzystajcie z poniższego przepisu i przygotujcie te smaczne przetwory, w sam raz na nadchodzącą jesień i zimę.
Przepis na gruszki w syropie
Składniki:
- 1 kg gruszek (koniecznie twardych)
- 1 l wody
- 2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżka kwasku cytrynowego
- goździki oraz kora cynamonu
Przygotowanie:
- Obierzcie gruszki i pokrójcie je w ćwiartki. Usuńcie gniazda nasienne.
- Do miski nalejcie wody, wsypcie kwasek cytrynowy i wymieszajcie. Zanurzcie w tym gruszki na kilka minut – dzięki temu nie będą ciemniały w słoiku.
- Do garnka wlejcie litr wody, wsypcie 2 szklanki cukru i zagotujcie.
- W wyparzonych wcześniej słoikach ułóżcie ciasno gruszki. Do każdego słoika włóżcie po 2 goździki oraz kawałeczek kory cynamonu.
- Zalejcie owoce syropem. Mocno zakręćcie każdy słoik.
- Następnie należy poddać je pasteryzacji. Wystarczy od 8 do 10 minut.
- Ostrożnie wyjmijcie słoiki z garnka i odwróćcie je do góry dnem. Odstawcie do całkowitego ostygnięcia, a później przełóżcie do spiżarni. Smacznego!
Jak jeść gruszki w syropie?
Tak przygotowane gruszki w syropie to fantastyczny dodatek do deserów. Można faszerować nimi naleśniki albo zjeść z chrupiącymi goframi. Pasują także do ciast – gdy zimą przyjdzie wam ochota na owocowe wypieki, wystarczy otworzyć słoik, ułożyć gruszki na przygotowanym wcześniej cieście i upiec. Można też użyć ich do przygotowania słodkiego koktajlu owocowego albo dodać do porannej owsianki. Pyszne są także prosto ze słoika, po prostu jako deser kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.