Jeżeli uwielbiacie słodkie śniadania (lub słodkie drugie śniadania) w postaci na przykład owsianki z owocami, mamy przepis dla was. Idealny dla osób zabieganych, które nie mają czasu na przygotowywanie rano śniadania. To chrupiące ciasteczka owsiane, które mają dwie ogromne zalety – są bardzo sycące i banalnie proste w przygotowaniu. Dadzą sobie z tym radę nawet dzieci, dlatego warto je zaangażować do wspólnego przyrządzenia tych pyszności.
Ciasteczka bez pieczenia idealne na szybkie śniadanie
Te ciasteczka bez pieczenia zrobicie z kilku składników, które wystarczy odmierzyć z pomocą szklanki. Bazą są płatki owsiane, do których dodajemy później banana, jagody, orzechy, miód i nie tylko. Dzięki takiemu połączeniu masa jest zwarta, a składniki łączą się bez użycia wysokiej temperatury. Takie ciasteczka są przyjemnie słodkie, wspaniale chrupią, a do tego są bardzo sycące. Śmiało możecie je zjeść na szybkie śniadanie, gdy nie macie czasu na stanie nad kuchnią. Sprawdzą się też w roli przekąski do szkoły albo do pracy. Wszystkie potrzebne składniki znajdziecie poniżej, wraz z instrukcją przygotowania.
Zobacz także:
Przepis na ciasteczka bez pieczenia
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- pół szklanki masła orzechowego,
- pół szklanki suszonych owoców,
- pół szklanki siekanych orzechów,
- ¼ szklanki miodu,
- 1 dojrzały banan,
- 2 łyżki nasion chia (można zamienić je na sezam),
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Za pomocą widelca dokładnie rozgniećcie banana na papkę. Suszone owoce, jeśli są duże, trzeba pokroić na mniejsze kawałki.
- Dodajcie do miski po pół szklanki masła orzechowego, suszonych owoców i siekanych orzechów. Wlejcie miód, dodajcie płatki owsiane oraz cynamon i sól. Dokładnie wymieszajcie.
- Przygotujcie sobie duże, płaskie naczynie. To może być blaszka do pieczenia, plastikowy lub szklany pojemnik albo tacka. Wyłóżcie je papierem do pieczenia.
- Teraz uformujcie kuleczki z powstałej masy. Każdą z nich trzeba delikatnie spłaszczyć i ułożyć w wybranym wcześniej naczyniu. Polecamy robić to zwilżonymi dłońmi, dzięki czemu masa nie klei się do dłoni (przez wykorzystanie miodu i banana jest dość lepka).
- Następnie odłóżcie ciasteczka do lodówki na co najmniej cztery godziny. Tyle czasu potrzeba, by wykorzystane w masie składniki się związały. Polecamy jednak zostawić ciasteczka w lodówce na całą noc.
I gotowe! Tak przygotowane ciasteczka bez pieczenia są świetną, sycącą przekąską. Po przygotowaniu należy je trzymać w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie 5 dni. Ciasteczka można też mrozić.









