Jeśli chcesz już zacząć przygotowania do świąt Bożego Narodzenia, to weź się za ciasto na wigilijne uszka. Żeby wyszły idealnie plastyczne i elastyczne, musisz poznać i zastosować trik Magdy Gessler.
Wir wigilijnych przygotowań. Co już trzeba zrobić?
Choć do wigilii zostało jeszcze lekko ponad 2 tygodnie, to w szale świątecznych przygotowań czas ucieka bardzo szybko. Żeby uniknąć gorączkowego stresu w ostatniej chwili, już teraz sporządź szczegółową listę dań i zakupów. Zacznij od przygotowania potrwa, które możesz już teraz zamrozić, a wyjąć je dopiero na dzień przed świętami.
Zobacz także:
Bez obaw możesz ugotować barszcz, który tylko zyska na smaku po odstaniu w zawekowanych słoikach czy upiec pierniki, które do świąt idealnie zmiękną i nabiorą smaku. Możesz także zabrać się za uszka i pierogi. Jeśli zrobisz ciasto dzisiaj, to na wigilię będzie idealne.
Trik Magdy Gessler na idealne wigilijne uszka
Sekretem idealnych uszek wigilijnych jest nie tylko wyrazisty farsz, ale i ciasto, które powinno być miękkie i plastyczne podczas lepienia. Magda Gessler ma na to swój sprawdzony trik, który sprawia, że formowanie uszek jest czystą przyjemnością. Chodzi tutaj o termiczne zabezpieczenie ciasta.
Musisz nagrzać szklaną miskę w piekarniku, a następnie natychmiast przykryć nią uformowane i wyłożone na blat ciasto na wigilijne uszka. Ciepło, jakie jest utrzymywane przez miskę zapobiega wysychaniu i twardnieniu, dzięki czemu ciasto jest idealnie elastyczne i gotowe do lepienia uszek.
Przepis na farsz do uszek na wigilijny stół
Aromatyczny farsz z suszonych grzybów jest podstawą tradycyjnych wigilijnych uszek. Poniższy przepis zapewni im smak, który doskonale skomponuje się z wigilijnym barszczem.
Składniki
- około 50 g suszonych grzybów,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka masła lub oleju,
- 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku
- szczypta majeranku,
- woda do namaczania i gotowania grzybów.
Przygotowanie
- Suszone grzyby dokładnie opłucz, a następnie zalej wodą i pozostaw do namoczenia na co najmniej kilka godzin.
- Namoczone grzyby gotuj w tej samej wodzie do miękkości, co powinno zająć około 40 minut. Odcedź grzyby, zachowując wywar. On będzie idealny do barszczu.
- Ugotowane grzyby bardzo drobno posiekaj nożem lub zmiel w maszynce.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło lub olej i zeszklij cebulę, aż będzie miękka i szklista, ale nie przypalona.
- Dodaj posiekane grzyby do cebuli na patelni. Smaż razem przez kilka minut, żeby smaki się ładnie połączyły.
- Jeśli chcesz, aby farsz był bardziej zwarty, dodaj 2 łyżki bułki tartej, uprzednio lekko namoczonej w wywarze grzybowym.
- Dopraw farsz do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą majeranku. Farsz powinien być intensywny w smaku.
- Gotowy farsz odstaw do całkowitego wystudzenia przed nałożeniem go na ciasto na wigilijne uszka.









