Koniec lata i początek jesieni to czas na nowe sezonowe przysmaki, a w związku z tym, że w moim ogrodzie o tej porze roku jest prawdziwe zatrzęsienie śliwek, to oprócz przetworów do słoików na zimę, staram się maksymalnie wykorzystać jesienne dobrodziejstwa i wpleść je również do różnego rodzaju wypieków. I tak moim numerem 1 stało się przede wszystkim to ciasto ze śliwkami z przepisu Ewy Wachowicz. Jest wilgotne, puszyste i gotowe do pieczenia w zaledwie 10 minut.  

Jakie śliwki będą najlepsze do ciasta? 

Oprócz podstawowych składników, które są niezbędne do wyrobienia ciasta, sekretem udanego wypieku są także odpowiednio dobrane owoce – w tym przypadku śliwki. Właśnie dlatego przy zbiorze lub zakupie w sklepie warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii, które mają ogromny wpływ na efekt końcowy ciasta. Ważna jest przede wszystkim odmiana.  

Zobacz także:

Najlepszym wyborem w przypadku wypieków i różnego rodzaju przetworów jest popularna śliwka węgierka. Charakteryzuje się ona wyjątkowo słodkim smakiem, ciemnofioletową skórką i zielono-żółtym, soczystym miąższem. Korzyścią tej naturalnej słodkości węgierek jest między innymi brak konieczności korzystania z dużych ilości cukru. 

Odmiana owoców to jedno, ale równie istotne jest zwrócenie uwagi na ogólny stan owoców. Do ciasta wybierz te, które nie posiadają dziurek świadczących o obecności robaków ani żadnych innych podejrzanych uszkodzeń, a dodatkowo nie są ani niedojrzałe ani przejrzałe. 

Jakie składniki są potrzebne do ciasta ze śliwkami? 

Zanim rozpoczniesz przygotowania ciasta ze śliwkami, upewnij się, że masz w kuchni wszystkie niezbędne składniki. Na liście znajdują się: 

  • śliwki węgierki – 1 kg, 
  • jajka – 3 sztuki, 
  • mąka – 2,5 szklanki, 
  • jogurt naturalny – 1 szklanka, 
  • olej roślinny – 1 szklanka, 
  • płatki owsiane – 1,5 łyżki, 
  • cukier biały – 1 szklanka, 
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka, 
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, 
  • cukier puder do dekoracji, 
  • bułka tarta do posypania formy. 

Jak przygotować ciasto ze śliwkami z przepisu Ewy Wachowicz krok po kroku? 

  1. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta upewnij się, że składniki mają temperaturę pokojową. Wówczas konsystencja masy będzie o wiele lepsza. Następnie weź miskę, wsyp do niej wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier biały, cukier waniliowy, płatki owsiane i proszek do pieczenia i wymieszaj. 
  2. Do innej miski wrzuć jajka, jogurt i olej, zblenduj je i zmieszaj z zawartością pierwszej miseczki. 
  3. Przygotuj foremkę do pieczenia, posyp ją bułką tartą i wylej gotową masę. 
  4. Na wierzchu rozłóż przekrojone na pół śliwki. Owoce układaj skórkami do dołu i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 50-60 minut w 180 st. 
  5. Gdy ciasto ostygnie, można posypać je cukrem pudrem.