Przełom sierpnia i września to czas, kiedy Polacy chętnie przygotowują różnego rodzaju przetwory na zimę. Wśród najpopularniejszych znajdują się dżemy owocowe, konfitury, soki, syropy, ale nie brakuje także czegoś bardziej wytrwanego, co doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu czy sałatek jesienią i zimą. U mnie w domu do niedawna nie wyobrażałam sobie sezonu jesienno-zimowego bez zapasu ogórków konserwowych, ale odkąd zamieniłam je na paprykę i zrobiłam ją z przepisu Mateusza Gesslera, moi domownicy nie chcą jeść już nic innego. Wykonanie jest banalne, a słoiki znikają ze spiżarni w mgnieniu oka.
Jakie składniki należy przygotować do wykonania papryki konserwowej?
Przed rozpoczęciem przygotowywania papryki konserwowej do słoików na jesień i zimę, koniecznie sprawdź, czy posiadasz wszystkie niezbędne składniki. Na liście produktów znajdują się:
Zobacz także:
- papryka czerwona – 3 kg,
- woda – 1 l,
- sól kuchenna – 15 g,
- cukier biały – 200 g,
- cebula szalotka – 200 g,
- czosnek – 2 ząbki,
- ziele angielskie – 6 ziaren,
- liście laurowe – 3 sztuki,
- pieprz – 10 ziaren.
Oprócz zgromadzenia wszystkich niezbędnych do zrealizowania przepisu składników, przygotuj również słoiki, w których następnie umieścisz gotowe przetwory. Upewnij się, że są dokładnie umyte, wyparzone, a zakrętki dobrze dopasowane do każdego z nich. Nieszczelności mogą bowiem spowodować, że papryka konserwowa nie przetrwa zbyt długo i nie będzie nadawała się do spożycia.
Papryka konserwowa z przepisu Mateusza Gesslera krok po kroku
- Przygotowanie papryki konserwowej według przepisu Mateusza Gesslera rozpocznij od wlania wody, octu i przypraw do garnka. Całość zagotuj, a następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę szalotkę oraz czosnek. Zostaw na ogniu jeszcze przez około 2-3 minuty i zdejmij z palnika.
- Kolejnym krokiem jest dokładnie umycie papryki, którą należy następnie przekroić na pół i oczyścić z gniazda i pozostałych wewnątrz pestek. Po wydrążeniu pokrój warzywa w paski lub inny dowolny kształt.
- Pokrojoną paprykę ułóż w słoikach (według Mateusza Gesslera powinna zajmować około 60% naczynia), zalej marynatą i zakręć wieczka.
- Tak przygotowane słoiki pasteryzuj przez około 20 minut.
Jaka papryka sprawdzi się najlepiej?
Aby papryka konserwowa była pełna smaku przez wiele miesięcy, to oprócz dokładnego podążania za sprawdzoną recepturą Mateusza Gesslera, warto zwrócić uwagę na sam stan surowych warzyw jeszcze podczas samego zakupu. Niezależnie od odmiany, powinny one być w pełni dojrzałe, intensywnie czerwone oraz bez widocznych śladów uszkodzeń.