Kuchnia to miejsce intensywnego smażenia, zwłaszcza w okresie przed świętami. Wtedy musisz sięgnąć po domowy sposób na odświeżenie powietrza i dobrą wentylację. Metoda garnuszkowa z goździkami to złoto.
Intensywne gotowanie przed świętami. Czym pachnie kuchnia?
Jak wszyscy wiemy, świąteczna kuchnia jest prawdziwą skarbnicą intensywnych aromatów. Z jednej strony mamy kuszące zapachy pieczonego piernika, wanilii, cynamonu i pomarańczy, które natychmiast wprowadzają do domu magiczną atmosferę. Z drugiej jednak strony jednak, wiele tradycyjnych, lecz niezbędnych dań. W głównej mierze takich jak smażony karp, duszona kapusta z grzybami, bigos czy intensywnie gotowane buliony.
Zobacz także:
To one powodują ciężkie, tłuste i trudne do usunięcia aromaty. Te zapachy, choć są częścią świątecznej tradycji, mogą sprawiać, że w domu jest duszno i brzydko. Zadbaj więc o równowagę, pozwalając unosić się w powietrzu tylko tym najbardziej przyjemnym aromatom.
Domowy sposób na piękny zapach podczas gotowania. Wystarczy metoda „garnuszka‟
Najprostszym, a jednocześnie niezwykle skutecznym i naturalnym sposobem na zneutralizowanie nieprzyjemnych zapachów w trakcie smażenia jest metoda „garnuszka‟. Jest to idealne rozwiązanie, zwłaszcza podczas częstego smażenia czy gotowania kapusty. Jak to wdrożyć do swojej kuchni? Wystarczy wziąć niewielki garnuszek, wlać do niego wodę, a następnie wrzucić od kilku do kilkunastu sztuk goździków.
Garnuszek nastaw na niewielkim palniku i doprowadź do powolnego wrzenia. Następnie utrzymuj go na minimalnym ogniu. Para wodna, przesiąknięta intensywnym, korzennym zapachem goździków, równomiernie neutralizuje tłuste aromaty smażeniny i kapusty. Jednocześnie wypełnia cały dom ciepłą i świąteczną wonią. To naturalny odświeżacz powietrza, który działa dokładnie tam i wtedy, gdy go potrzebujesz
Co jeszcze niweluje zapach intensywnych dań?
Oprócz metody „garnuszka” z goździkami, poznaj kilka innych prostych sposobów na radzenie sobie z zapachami w kuchni. Skutecznym składnikiem jest ocet. Miseczka z podgrzanym octem pozostawiona w kuchni pochłonie wiele nieprzyjemnych woni. Choć sam ocet pachnie intensywnie, to po chwili znika. Inną opcją jest podgrzewanie na patelni lub w piekarniku ziaren kawy. Ich palony, wyrazisty aromat szybko maskuje inne zapachy.
Zawsze warto też pamiętać o sile cytrusów i ziół. Gotowanie skórek z cytryn i pomarańczy lub gałązek rozmarynu w wodzie da podobny, odświeżający efekt co goździki. A co najważniejsze, w trakcie gotowania i po nim, nieoceniona jest wentylacja. Uchylenie okna, włączenie okapu na najwyższą moc, a nawet otwarcie drzwi, aby zapachy nie osiadały w jednym pomieszczeniu - to podstawa w walce z zapachem smażeniny.









