Późne lato i jesień to doskonały czas, aby zrobić śliwkowe zapasy na zimę. Dżem z tych smacznych owoców to istny klasyk w polskiej kuchni. Nadaje się jako dodatek nie tylko do kanapek czy naleśników, ale też do wielu innych dań. Ma charakterystyczny kwaśno-słodki smak. Okazuje się, że można go przełamać, urozmaicając całość o dodatek czekolady i 1 ekstra składnika.

Domowy dżem ze śliwek. O tej zasadzie pamiętaj

Sezon na śliwki z reguły trwa od lipca aż do października. W tym czasie warto nie tylko spożywać świeże owoce, ale też poświęcić chwilę na przygotowanie z nich przetworów. Dzięki temu tym sezonowym smakiem będziecie mogli cieszyć się jeszcze zimą, a nawet wiosną przyszłego roku. Przygotowywanie dżemu śliwkowego opiera się na gotowaniu dużej ilości owoców z cukrem i innymi dodatkami. 

Zobacz także:

Kluczem w przygotowaniu idealnego domowego dżemu ze śliwek jest użycie dojrzałych owoców oraz ich wolne gotowanie. Im większa moc palnika, tym większe prawdopodobieństwo przypalenia dżemu. Wolne gotowanie pozwoli na stopniowe odparowanie wody i zagęszczenie całości. Ponadto na ok. 3 kg owoców do garnka warto dodać łyżkę octu. Nie będzie wyczuwalny, a również pozwoli uniknąć przypaleń. 

Śliwki, czekolada i złoty składnik. Słoiki znikną w mgnieniu oka

Jeśli chcecie zaskoczyć waszych gości nietypowym smakiem, warto postawić na dżem ze śliwek z dodatkiem czekolady. Do jego przygotowania przyda się wam gorzka czekolada z dużą zawartością kakao, najlepiej około 70%. Dzięki takiemu połączeniu będziecie mogli uzyskać zdrowszą domową alternatywę dla kremów czekoladowych typu nutella.

Poza czekoladą warto dodać również niewielką ilość cynamonu. To wspomniany „złoty” składnik — przyprawa, która wzbogaci smak czekolady połączonej ze śliwkami. Warto jednak pilnować, żeby nie przesadzić z jej ilością, bo całość może nabrać zbyt korzennego i nieco gorzkiego smaku.

Dżem śliwkowy z czekoladą a la nutella. Przepis

Serwując czekoladowo-śliwkowy dżem waszym gościom możecie mieć pewność, że będą zafascynowani jego nieprzeciętnym smakiem. Jak zrobić taki dżem w domowych zaciszu? Wystarczy przygotować odpowiednie składniki oraz zapewnić sobie wolny wieczór.

Składniki:

  • 3 kg śliwek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • i dodatkowy składnik — 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Śliwki pokrójcie w kostkę i wrzućcie do dużego garnka.
  2. Owoce z dodatkiem cukru gotujcie na małym ogniu przez około 2 godziny.
  3. Następnie dodajcie do garnka połamaną na kawałki czekoladę oraz cynamon i całość gotujcie jeszcze przez 30 minut.
  4. Gorący dżem przełóżcie do wcześniej wyparzonych słoików. Następnie poddaj słoiki pasteryzacji, a po tym odstaw, by ostygły do góry dnem.
  5. Po ostygnięciu słoików macie już gotowy czekoladowo-śliwkowy dżem, który możecie trzymać w waszej domowej spiżarni.