Jako że sezon na ogórki w pełni, to wiele osób przygotowuje z nich smaczne dania. Ogórki to jednak nie tylko smaczny dodatek do kanapek czy baza mizerii. Ich smakiem da się cieszyć jeszcze długo po zakończeniu sezonu. W tym celu warto przygotować wytrzymałe i smaczne przetwory. Dzięki nim będziecie mogli cieszyć się nimi jeszcze zimą, a nawet wiosną.

Tym przepisem możecie zastąpić sałatkę szwedzką

Sałatka szwedzka to bardzo popularny przysmak na naszych stołach. Wiele osób zna jej słodko-kwaśny smak, a także potrafi przygotować ją w domowych warunkach. Jeśli jednak znudziła się wam ta sałatka lub obok słoików a tą popularną potrawą chcecie postawić coś innego, mamy dla was ciekawą propozycję.

Zobacz także:

Zamiast podążać oklepanymi ścieżkami kulinarnymi, możecie postawić na mało znany przepis i przygotować ogórki na ostro. To świetne odświeżenie przepisów na przetwory z ogórków, które zaskoczy smakiem waszych gości.

Nietypowy sposób na przetwory z ogórków

Przyrządzenie tej ostrej sałatki z ogórków nie jest trudne. Wystarczy spędzić chwilę w kuchni, a będziecie mogli cieszyć się jej nietypowym słodko-kwaśnym smakiem przez wiele miesięcy. Przepis ten ma tajny składnik, który w charakterystyczny sposób podkreśla jego smak. Jest to ketchup.

Aby zrobić te ogórki na ostro, przygotujcie następujące składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • pół szklanki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g cebuli
  • 2 szklanki wody
  • 5 łyżek octu
  • 5 łyżek oleju
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • szczypta pieprzu ziołowego

Przepis na ogórki na ostro

Z przygotowaniem tego nietypowego przepisu poradzi sobie każdy, nawet niezaawansowany kucharz. Jest to bowiem danie niewymagające większych umiejętności, a jego wielką zaletą jest to, że nie da się tutaj nic zepsuć.

Jak przygotować takie przetwory z ogórków? Wystarczy, że będziecie trzymać się tych kilku kroków:

  1. Umyte ogórki pokrójcie w plasterki i wrzućcie do dużej miski.
  2. Obraną cebulę pokrójcie na cienkie piórka i dodajcie do ogórków.
  3. Do garnka dodajcie składniki: olej, ocet, wodę, ketchup, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz.
  4. Zalewę podgrzewajcie aż sól i cukier się rozpuszczą. Pamiętajcie, by nie doprowadzić do wrzenia.
  5. Ugotowaną zalewę dodajcie do ogórków i cebuli. Całość odstawcie na około 2 godziny, aby warzywa nabrały smaku.
  6. Po tym czasie ogórki na ostro umieśćcie we wcześniej wyparzonych słoikach, zakręćcie je i poddajcie dokładnej pasteryzacji.
  7. Na koniec odwróćcie słoiki dnem do góry i zostawcie je do ostygnięcia. Tak przygotowaną sałatkę przechowujcie w ciemnym i chłodnym miejscu.