Jako że sezon na ogórki w pełni, to wiele osób przygotowuje z nich smaczne dania. Ogórki to jednak nie tylko smaczny dodatek do kanapek czy baza mizerii. Ich smakiem da się cieszyć jeszcze długo po zakończeniu sezonu. W tym celu warto przygotować wytrzymałe i smaczne przetwory. Dzięki nim będziecie mogli cieszyć się nimi jeszcze zimą, a nawet wiosną.
Tym przepisem możecie zastąpić sałatkę szwedzką
Sałatka szwedzka to bardzo popularny przysmak na naszych stołach. Wiele osób zna jej słodko-kwaśny smak, a także potrafi przygotować ją w domowych warunkach. Jeśli jednak znudziła się wam ta sałatka lub obok słoików a tą popularną potrawą chcecie postawić coś innego, mamy dla was ciekawą propozycję.
Zobacz także:
Zamiast podążać oklepanymi ścieżkami kulinarnymi, możecie postawić na mało znany przepis i przygotować ogórki na ostro. To świetne odświeżenie przepisów na przetwory z ogórków, które zaskoczy smakiem waszych gości.
Nietypowy sposób na przetwory z ogórków
Przyrządzenie tej ostrej sałatki z ogórków nie jest trudne. Wystarczy spędzić chwilę w kuchni, a będziecie mogli cieszyć się jej nietypowym słodko-kwaśnym smakiem przez wiele miesięcy. Przepis ten ma tajny składnik, który w charakterystyczny sposób podkreśla jego smak. Jest to ketchup.
Aby zrobić te ogórki na ostro, przygotujcie następujące składniki:
- 1,5 kg ogórków
- pół szklanki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 g cebuli
- 2 szklanki wody
- 5 łyżek octu
- 5 łyżek oleju
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- szczypta pieprzu ziołowego
Przepis na ogórki na ostro
Z przygotowaniem tego nietypowego przepisu poradzi sobie każdy, nawet niezaawansowany kucharz. Jest to bowiem danie niewymagające większych umiejętności, a jego wielką zaletą jest to, że nie da się tutaj nic zepsuć.
Jak przygotować takie przetwory z ogórków? Wystarczy, że będziecie trzymać się tych kilku kroków:
- Umyte ogórki pokrójcie w plasterki i wrzućcie do dużej miski.
- Obraną cebulę pokrójcie na cienkie piórka i dodajcie do ogórków.
- Do garnka dodajcie składniki: olej, ocet, wodę, ketchup, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz.
- Zalewę podgrzewajcie aż sól i cukier się rozpuszczą. Pamiętajcie, by nie doprowadzić do wrzenia.
- Ugotowaną zalewę dodajcie do ogórków i cebuli. Całość odstawcie na około 2 godziny, aby warzywa nabrały smaku.
- Po tym czasie ogórki na ostro umieśćcie we wcześniej wyparzonych słoikach, zakręćcie je i poddajcie dokładnej pasteryzacji.
- Na koniec odwróćcie słoiki dnem do góry i zostawcie je do ostygnięcia. Tak przygotowaną sałatkę przechowujcie w ciemnym i chłodnym miejscu.