Buraczki przygotowywane jako zapasy na zimę to nie tylko zdrowa przekąska, ale też pyszna opcja, by poza sezonem przypomnieć sobie smaki lata i jesieni. Istnieje wiele metod, aby przygotować buraki do słoików tak, aby wystały całą zimę i wiosnę. Jeżeli chcecie, żeby były one chrupiące i miały wyjątkowy smak, warto oprzeć się na metodzie 1-1-6.
Sałatka z buraków zamiast ćwikły. Palce lizać
Jedną z popularniejszych potraw, wykonywanych z buraków — zaraz po czerwonym barszczu — jest ćwikła. To sałatka, robiona na bazie gotowanych i startych buraków, która od lat zachwyca swoim smakiem. Odznacza się intensywnym, słodko-kwaśnym, a także nieco ostrym smakiem. Jej zastosowanie w kuchni jest szerokie — można dodawać ją do mięs, ziemniaków, czy nawet do kanapek.
Zobacz także:
Jeżeli poszukujecie podobnych smaków do ćwikły, ale chcecie spróbować czegoś nowego, mamy dla was propozycję. To prosta sałatka z buraczków, która zachwyci wyrazistym smakiem.
Sałatka z buraczków do słoika. Pamiętaj o metodzie 1-1-6
Przygotowywanie przetworów z buraków zaczyna się latem, a czasem nawet późną wiosną. Można wykonywać je aż do jesieni, kiedy to powoli kończy się sezon na te pełne smaku warzywa. Obecnie jest więc doskonały czas na to, by wykorzystać ich świeżość i zamarynować je na zimę oraz wiosnę. Buraczki w słoiku to zdrowa przekąska, a jej wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Są więc świetnym wyborem dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni długich godzin.
Jeśli lubicie klasykę, warto postawić na tradycyjny przepis na sałatkę z buraków. Pamiętacie tylko o zasadzie 1-1-6, która dotyczy proporcji składników zalewy (cukier i ocet dodajemy w proporcji 1:1, natomiast soli 6 razy mniej — szczegóły poniżej).
Sałatka z buraków na zimę — przepis
Sałatka z buraczków może posłużyć jako przekąska na zimno, która z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym krytykom kulinarnym. Sprawdzi się też serwowana na ciepło do obiadu, albo nawet jako dodatek do barszczu domowej roboty. Co najlepsze, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy przestrzegać poniższego przepisu.
Składniki:
- około 3 kg buraków,
- 120 g octu,
- 120 g cukru,
- 20 g soli kamiennej.
Przygotowanie:
- Buraki umyjcie i włóżcie do dużego garnka. Zalecie je wodą tak, aby je przykryć.
- Gotujcie buraki pod przykryciem, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odlejcie wodę.
- Kiedy buraki wystygną, buraków obierzcie je ze skórki. Następnie zetrzyjcie je na tarce na grubych oczkach.
- Starte buraczki umieśćcie w dużym garnku i dodajcie do nich składniki zalewy: pół szklanki octu, pół szklanki cukru i łyżkę stołową soli. Następnie porządnie wymieszajcie.
- Po ugotowaniu buraczki należy przełożyć do słoików. Ich wielkość dostosujcie do swoich preferencji — zależnie od tego czy jednorazowo będziecie używać większych, czy mniejszych porcji.
- Przy pakowaniu buraczków pamiętajcie, aby słoiki były wcześniej wyparzone. Następnie konieczne jest poddanie ich pasteryzacji, aby mogły wytrzymać miesiące w waszej spiżarni.