Sierpień to czas, w którym nareszcie zbieramy owoce naszej ciężkiej pracy – jeżeli mamy własny ogródek lub działkę. Ogórki, pomidory, śliwki czy cukinia dojrzewają właśnie teraz, dlatego w sierpniu każdy działkowicz ma pełne ręce roboty i zajmuje się przygotowywaniem przetworów. Ale wcale nie trzeba mieć własnego kawałka ziemi, żeby zrobić ogórki konserwowe czy domowy dżem. Ponieważ trwa sezon na różne owoce i warzywa, na targu czy w supermarkecie można je teraz kupić znacznie taniej.
Biedronka przecenia borówki o 40%
Choćby w Biedronce trwa teraz promocja na borówki amerykańskie – za 14,99 zł możecie kupić duże opakowanie o wadze aż 800 g. Cena regularna takiej pojemności to zwykle 24,99 zł, więc oszczędzacie aż 40%. Promocja trwa do środy 13 sierpnia włącznie, dlatego trzeba się spieszyć. Ale nawet jeśli nie zdążycie, nie musicie się załamywać – trwa sezon na borówki, więc w innych miejscach także kupicie je teraz w bardzo atrakcyjnych cenach.
Zobacz także:
A z owoców warto przygotować smaczny, domowy dżem. Poniżej znajdziecie przepis na takie pyszności z obniżoną zawartością cukru, dzięki czemu dżem nie jest przesadnie słodki.
Przepis na domowy dżem z borówek
Składniki:
- 1 kg borówek amerykańskich
- ¾ szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Dokładnie przejrzyjcie borówki. Jeżeli któraś jest bardzo miękka, od razu ją odrzućcie – inaczej wasz dżem się zepsuje.
- Kiedy już przejrzycie owoce, umyjcie je pod bieżącą wodą i wsypcie do garnka z grubym dnem.
- Do borówek wsypcie cukier, wymieszajcie i rozgniećcie borówki, na przykład tłuczkiem do ziemniaków.
- Włączcie gaz pod garnkiem. Kiedy owoce puszczą sok i całość zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień do minimum. Gotujcie przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po upływie tego czasu wlejcie do garnka sok wyciśnięty z 1 cytryny, wymieszajcie i gotujcie jeszcze przez 5 minut.
- Gotowy dżem wlejcie do suchych, wyparzonych wcześniej słoików. Teraz trzeba je mocno zakręcić, obrócić do góry dnem i odstawić na dobę. Po tym czasie dżem można odłożyć do spiżarni. Smacznego!
Do czego pasuje dżem z borówek?
Borówki nie są tak kwaśne jak jagody i mają łagodniejszy smak, dlatego dżem z tych owoców na pewno bardzo posmakuje dzieciom. Świetnie pasuje do kanapek, a także naleśników na słodko, owsianki czy jako dodatek do jogurtu naturalnego. Dżem z borówek możecie też wykorzystać do domowych wypieków, jak ciasto drożdżowe z kruszonką, a nawet tort.
Taki domowy dżem jest także ciekawym dodatkiem do dań wytrawnych (podobnie wykorzystuje się konfiturę z żurawiny). Pasuje do serów pleśniowych, pieczonego indyka, wędlin oraz sałatek.