Popularność domowych przetworów w Polsce rośnie z roku na rok, bo coraz więcej osób chce uzupełnić swoją spiżarnię o sprawdzone, zdrowe i nieprzeładowane cukrem i konserwantami produkty. Wśród najpopularniejszych nieustannie znajdują się ogórki kiszone i konserwowe, grzybki marynowane, soki owocowe, a także różnego rodzaju dżemy, które z powodzeniem można wykorzystać jako dodatek do deserów. I choć zwykle są one wykonywane na bazie owoców sezonowych, Ewa Wachowicz udowadnia, że można cieszyć się wyjątkowym, słodkim smakiem przetworów z wykorzystaniem 1 popularnego warzywa, jakim jest cukinia. Oto, jak je przygotować.

Dlaczego cukinia cieszy się tak dużą popularnością?

Cukinia to jedno z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych warzyw w sezonie. Jej charakterystyczny smak sprawia, że świetnie sprawdza się jako baza lub dodatek w wielu daniach kuchni polskiej i nie tylko. Jest niskokaloryczna, posiada wiele cennych witamin i minerałów oraz mnóstwo błonnika.

Zobacz także:

Aby jednak cieszyć się nią również poza sezonem, najlepiej przez całą zimę, warto pomyśleć o zamknięciu jej w słoikach. I choć zwykle przetwory z cukinii kojarzą się z bardziej wytrawną wersją, na przykład dodatkiem do obiadu, Ewa Wachowicz znalazła inny sposób na jej wykorzystanie. Jest nim słodziutki dżem.

Jakie składniki będą potrzebne do dżemu z przepisu Ewy Wachowicz?

Do przygotowania słodziutkiego jak miód dżemu z cukinii z przepisu Ewy Wachowicz należy zgromadzić kilka prostych składników. Na liście znajduje się:

  • obrana i wydrążona z środka i pestek cukinia – 5 kg,
  • cukier – 1 kg,
  • galaretki cytrynowe – 4 sztuki,
  • 2 cytryny – sok i skórka.

Oprócz potrzebnych do wykonania dżemu z cukinii składników, nie zapomnij również o odpowiednim przygotowaniu słoików, w których umieścisz przetwory po ich wykonaniu. Pamiętaj, by dokładnie sprawdzić ich stan. Zwróć uwagę, czy nie posiadają żadnych widocznych uszkodzeń, które mogłoby wpłynąć na późniejsze przechowywanie i jakość dżemu oraz szczelność zakrętek. Nie mniej istotna w przypadku słoików jest również czystość. Przed użyciem dokładnie wyparz każdy z nich, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.

Jak przygotować dżem z cukinii od Ewy Wachowicz?

Przygotowanie dżemu na bazie cukinii z przepisu Ewy Wachowicz zacznij od dokładnego umycia cukinii. Kolejnym krokiem jest starcie warzyw na tarce i gotowanie na małym ogniu przez około 2 godziny. Po osiągnięciu całkowitej miękkości, do garnka dorzuć cukier, sok oraz skórkę z cytryny oraz galaretki cytrynowe.

Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie zestaw garnek z palnika, a gorący dżem przełóż do słoików, zakręć nakrętki i odwróć. Po wystygnięciu przetwory z cukinii możesz włożyć do lodówki. Wówczas będą miały bardziej zwartą konsystencję, która przypomina galaretkę.