Sierpień i wrzesień to czas, kiedy w wielu polskich kuchniach zaczyna się sezon na przetwory. Możliwości na zatrzymanie nieco letnich smaków w słoikach jest wiele. Ja od wielu lat polegałam na starych, rodzinnych recepturach, aż do momentu, kiedy wpadłam na ten przepis na mus śliwkowy od Ewy Wachowicz. Początkowo zrobiłam wyłącznie kilka sztuk na próbę, ale szybko okazało się, że stał on się jednym z ulubionych przysmaków moich domowników. Słoiki zniknęły z prędkością światła. Wszystko za sprawą 1 prostego, a jednocześnie nietypowego składnika. Co więcej, przepis jest prosty jak 2 razy 2, a lista produktów ogranicza się do 4 pozycji. Oto, jak go przygotować krok po kroku.
Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania musu śliwkowego?
Przepis na mus śliwkowy od Ewy Wachowicz ogranicza się do zaledwie 4 składników, a większość z nich z pewnością znajdziesz w swojej kuchni bez potrzeby wychodzenia z domu. Na liście znajdują się:
Zobacz także:
- śliwki – około 2,5 kg,
- cukier biały – 700 g,
- cukier waniliowy – 2 czubate łyżki,
- kakao – 200 g.
Jak przygotować mus śliwkowy z przepisu Ewy Wachowicz krok po kroku?
Przygotowanie musu śliwkowego z przepisu Ewy Wachowicz zacznij od dokładnego umycia śliwek i wyjęcia pestek z wnętrza owoców. Następnie przepuść je przez maszynkę do mielenia lub zblenduj wszystko na jednolitą masę. Kolejnym krokiem jest przełożenie śliwek do garnka, zasypanie cukrem, dodanie kakao i gotowanie przez około 1,5-2 h na małym ogniu.
Ważne jest, by stale kontrolować mus i mieszać go od czasu do czasu, ponieważ w przeciwnym razie może ulec przypaleniu. Po upłynięciu wskazanego czasu przetwory są gotowe do umieszczenia w słoikach. Pamiętaj, by przed wlaniem musu do szkła, dokładnie je umyć i wyparzyć. Po przelaniu masy śliwkowej mocno zakręć słoiki i postaw je do góry dnem. Nie pasteryzuj. Mus śliwkowy z przepisu Ewy Wachowicz doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu domowych deserów, takich jak racuchy, naleśniki, kanapki, ciasta, owsianki i inne.
Jakie śliwki sprawdzą się najlepiej?
Jedną z najpopularniejszych i najlepszych odmian śliwek jest niewątpliwie węgierka. Wyróżnia się ona pysznym, słodko-kwaśnym i soczystym miąższem oraz ciemnofioletowym kolorem. Jej zbiór rozpoczyna się zwykle w sierpniu i trwa przez cały wrzesień. Aby jednak przetwory na zimę wytrzymały całą zimę bez szwanku, to niezależnie od odmiany, warto zwrócić uwagę na dojrzałość owoców (nie mogą być zbyt twarde ani zbyt miękkie) oraz ich stan (nie powinny posiadać żadnych wklęśnięć, dziur ani innych śladów zepsucia).