Sezon na przetwory trwa, a w związku z tym wiele osób zaczyna gromadzić również różnego rodzaju słoiki po kupnych produktach, takich jak dżemy, buraczki i inne dodatki do obiadu. Rozwiązanie to okazuje się dość ekonomiczne, bo pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy. Problem pojawia się jednak w przypadku chęci pozbycia się przyklejonych do słoików etykiet, pod którymi znajduje się trudny do usunięcia klej. Wówczas ponowne wykorzystanie szkła wiąże się z długimi godzinami szorowania, które ostatecznie i tak nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Na szczęście istnieje domowy trik, który pozwala pozbyć się resztek kleju i papieru ze słoików bez wysiłku, a wystarczy jedynie zajrzeć do lodówki.

Jaki jest najlepszy sposób na naklejki na słoikach?

Naklejki na słoikach to zmora niemal każdego miłośnika domowych przetworów. Większość etykiet na sklepowych produktach trzyma się naprawdę mocno, a po kontakcie z wodą odchodzą wyłącznie częściowo. Ich usunięcie zwykle wiąże się z długim namaczaniem i szorowaniem, które ostatecznie i tak nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Aby jednak odetchnąć z ulgą i nie poświęcać zbyt dużo czasu na pozbycie się pozostałości kleju i papierowych etykiet, warto wypróbować domowy trik z wykorzystaniem 1 małej kosteczki masła.

Zobacz także:

Zanim jednak zajrzysz do lodówki, polej etykiety wrzątkiem i po chwili pozbądź się odstającej części naklejki. Następnie odkrój 1/4 kostki masła i wetrzyj ją w pozostałości kleju. Po dokładnym wtarciu masła w zanieczyszczonych miejscach, wszystkie słoiki zostawiam na noc, a rano myję ciepłą wodą, płynem do naczyń i szorstką gąbką. Domowy trik sprawia, że na szkle nie zostaje już ani trochę kleju. Dodatkowo, stosując metodę usuwania etykiet masłem, masz pewność, że jest ona w 100% bezpieczna zarówno dla naczyń, jak i dla przetworów.

Jakie są inne domowe metody usuwania naklejki ze słoika?

Metoda usuwania naklejek za pomocą masła to niezwykle skuteczny sposób, który nie wymaga zbędnego wysiłku, ale nie jest jedyny. W pozbyciu się etykiet i pozostałości kleju pomocne okazują się także:

  • olej roślinny,
  • wrzątek lub para wodna,
  • ocet,
  • zmywacz do paznokci.

Jak jeszcze przygotować słoiki do przetworów?

Aby przetwory były bezpieczne do spożycia i odpowiednio zabezpieczone przed zepsuciem, warto pamiętać także o innych ważnych krokach w ich przygotowaniu. Przede wszystkim zawsze sprawdź ich stan i upewnij się, że nie mają żadnych uszkodzeń. Uwagę zwróć również na nakrętki, które nie powinny mieć wgnieceń, gdyż mogłyby one wpłynąć na szczelność słoików. Ważne jest także, by przed umieszczeniem przetworów w szkle, odpowiednio umyć, a następnie wyparzyć pojemniki. Dzięki temu masz pewność, że wewnątrz nie znajdują się żadne niepożądane mikroorganizmy.