Przetwory przyrządzane z grzybów kojarzą się z tradycyjnymi przepisami. Opierają się nie tylko na standardowej pasteryzacji, ale również na powszechnie znanych zalewach octowych. Przyjęło się, że to jedyny sposób — poza suszeniem — który pozwoli waszym grzybom dłużej zachować świeżość, aby cieszyć się ich smakiem jeszcze zimą czy wiosną. Okazuje się jednak, że istnieje dla niego ciekawa i bardzo smaczna alternatywa.
Szybkie przetwory z kurek. Bez zalewy i bez octu
Kurki, to jedne z ulubionych grzybów Polaków. Charakteryzują się pięknym złocistym kolorem i wyśmienitym smakiem, który wystarczy połączyć z masłem, by uzyskać potrawę podbijającą kubki smakowe. Sezon na te dary lasu zaczyna się w czerwcu i może trwać do października, a czasem nawet do listopada. Jeśli chcemy więc cieszyć się ich smakiem, mamy na to jeszcze sporo czasu.
Zobacz także:
W sezonie warto przygotować z kurek smaczne przetwory. Kurki marynowane, podobnie jak w przypadku innych grzybów, najczęściej wykonuje się z użyciem octowej zalewy. Chcecie przełamać tę tradycję? Mamy dla was ciekawą propozycję. Ten przepis przygotujecie w zaledwie kilka minut, a tak przyrządzone kurki z pewnością skradną serca wszystkich, którzy je skosztują.
Przepis na pyszne kurki bez zalewy
Przepis, który stał się moim odkryciem, znalazłam w serwisie „Moje Gotowanie”. To sposób na przygotowanie przetworów z kurek bez zalewy i bez octu. Jak zatem trzeba je przyrządzić? Głównym zadaniem jest przesmażenie grzybów. Ale po kolei. Najpierw przygotuj odpowiednie składniki.
Składniki:
- 1 kg kurek,
- 1 cebula,
- 40 g masła klarowanego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Dokładnie oczyśćcie kurki, umyjcie je i pozostawcie je w całości (bez krojenia).
- Roztopcie na patelni klarowane masło. Wrzućcie na nie pokrojoną w kostkę cebulę i dorzućcie grzyby.
- Teraz pilnujcie kluczowych 8 minut: przed 5 minut smażcie kurki na mocnym ogniu, a przez kolejne 3 minuty duście je pod przykryciem.
- Na koniec grzyby doprawcie solą i pieprzem.
- Gdy kurki będą jeszcze gorące, przełóżcie je do wcześniej wyparzonych słoików i dokładnie dokręćcie.
Koniecznie zrób to, przed włożeniem słoików do spiżarni
Tak przygotowane kurki bez zalewy będą miały wspaniałą, soczystą konsystencję i pyszny smak. Teraz przyszedł jednak czas, aby zadbać o ich świeżość i trwałość. Smażone grzyby bez odpowiedniej pasteryzacji nie wystoją długo. Jako że grzyby te nie będą zanurzone w zalewie, trzeba poddać je specjalnemu procesowi, czyli tyndalizacji.
Tyndalizacja to metoda konserwacji żywności składająca się z kilku etapów. Wykonując ją w tym konkretnym przepisie, powinniście wykonać pierwszą pasteryzację „na mokro” w garnku (30 minut), a następnie słoiki pozostawić do ostudzenia. Potem ten sam proces należy powtórzyć jeszcze dwa razy w odstępach mniej więcej 24 godzin. Zatem tak przygotowane kurki w słoikach pasteryzujcie raz dziennie, przez trzy dni, aby były one odpowiednio przygotowane.