Ogórki w moim ogrodzie mam od lat i choć do tej pory zbiory były dorodne i obfite, w tym roku owocowanie wyraźnie się zmniejszyło, a warzywa nie były tak dorodne jak wcześniej. Myślałam, że to sprawka grasujących w ogrodzie szkodników, ale po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że wina leżała gdzie indziej. Mała ilość pojawiających się na krzaczku warzyw i gorsza jakość plonów była spowodowana nieodpowiednim nawożeniem. Postanowiłam działać i popytałam znajomych sąsiadek, jaki jest ich sekret na pyszne i obfite zbiory ogórków. Przepis na domowy nawóz jednej z nich szczególnie zapadł mi w pamięci i okazał się strzałem w dziesiątkę, a wystarczyło wyłącznie zebrać trochę resztek popularnego owocu.

Ogórki i ich wymagania pielęgnacyjne – o czym należy pamiętać?

Ogórki to jedne z tych warzyw, które uprawia się w polskich ogrodach najczęściej. Choć popularne, ich pielęgnacja wcale nie jest tak oczywista i prosta, jak mogłoby się wydawać. Aby warzywa były dorodne, a plonów w sezonie było wyjątkowo dużo, trzeba najpierw pomyśleć o zapewnieniu im wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Co istotne, należy robić to regularnie, gdyż każde, nawet najmniejsze zaniedbanie, może doprowadzić do zmniejszenia owocowania.

Zobacz także:

Aby więc mieć pewność, że ogórków w sezonie nie zabraknie, to oprócz standardowej pielęgnacji roślin, należy zapewnić im także odpowiednie nawożenie. Najlepszym nawozem okazują się w tym przypadku mieszanki zawierające duże ilości azotu, fosforu, potasu, wapnia oraz magnezu. Dzięki dostarczeniu niezbędnych dla ogórków substancji odżywczych, możesz mieć pewność, że plonów będzie zatrzęsienie, a same warzywa staną się o wiele bardziej wzmocnione i odporne na obecne w ogrodzie szkodniki. Ponadto, odpowiednie nawożenie wpłynie również na lepszy smak warzyw.

Domowy nawóz pod ogórki z resztek popularnego owocu

Aby więc co roku cieszyć się z obfitych i dorodnych plonów, wystarczy przygotować domowy nawóz z resztek arbuza. Proces przygotowania tej mieszanki wzmacniającej warzywa jest niezwykle prosty, a co nie mniej istotne, błyskawiczny. Po wykrojeniu czerwonej części owocu należy zachować kilka zielonych skórek (około 5-6), wrzucić je do większego naczynia, zalać 500 ml ciepłej wody, a następnie zblendować. Po uzyskaniu arbuzowej papki wystarczy odstawić ją na około 24h, a po tym czasie wrzucić pod ogórki w ogrodzie.

O czym jeszcze należy pamiętać w pielęgnacji ogórków?

Aby ogórki rosły obficie i były dorodne, to oprócz nawożenia warto pamiętać także o kilku innych istotnych zabiegach pielęgnacyjnych podczas uprawy tych warzyw. Wśród nich wymienia się:

  • regularne podlewanie letnią wodą, zwłaszcza w czasie kwitnienia i owocowania,
  • usuwanie bocznych pędów, które pobudzają roślinę do owocowania,
  • skuteczną ochronę przed szkodnikami.