Lato to nie tylko czas zbiorów sezonowych plonów, ale również aktywny okres robienia zapasów na zimę. W wielu domach wre praca nad kiszonymi ogórkami, a w garnkach gotują się truskawki na dżemy. Podczas przygotowywania takich słoikowych przysmaków niezwykle istotne jest samo wekowanie. Jest kilka sposobów, aby zrobić to łatwo i prawidłowo. Jeden z nich jest nieoczywisty, ale skuteczny, a przy tym wygodny.
Dlaczego poprawne wekowanie jest tak ważne?
Wekowanie to proces, który inaczej nazywa się pasteryzacją słoików. To dzięki niemu ważność sezonowych owoców i warzyw przedłuża się, dzięki czemu możemy cieszyć się ich smakiem jesienią czy zimą.
Zobacz także:
Proces wekowania jest niezwykle ważny dla domowych przetworów. Podczas podgrzewania produktów przygotowanych w słoikach, dochodzi do zniszczenia drobnoustrojów powodujących psucie się żywności. A to bezpośrednio pozwala przechowywać je długo, bez utraty walorów smakowych.
Jak poprawnie wekować przetwory na zimę?
Poprawne wekowanie przetworów nie jest najłatwiejszą czynnością. Robią to, powinniśmy dokładnie pilnować nie tylko odpowiedniej temperatury, ale też czasu i szczelności. Błędnie wykonana pasteryzacja sprawia, że przetwory mogą się zepsuć, co może mieć dla nas opłakane skutki zdrowotne.
Wekowanie to nic innego, jak poddanie słoików obróbce cieplnej. Wśród gospodyń domowych szczególnie popularne są 2 sposoby: wekowanie na mokro, czyli w garnku z wodą, a także wekowanie na sucho, w piekarniku. Okazuje się, że istnieje jeszcze trzecia alternatywa.
Nietypowy sposób na skuteczne i łatwe wekowanie słoików
Nietypową metodą na wekowanie słoików jest robienie tego nie w garnku i nie w piekarniku — a w zmywarce. Jest to równie skuteczna metoda jak pozostałe, a sprawdzić się może w szczególności, gdy pracujecie nad większą ilością przetworów.
Jak zrobić to poprawnie? Należy przestrzegać kilku podstawowych zasad, aby proces pasteryzacji nie przebiegł źle:
- Ustawcie słoiki w zmywarce, tak by stały dnem do góry.
- Wybierzcie program zmywarki z najwyższą temperaturą. Najlepiej, żeby było to 70-75 stopni Celsjusza.
- Uruchomcie zmywarkę i poczekajcie, aż program się skończy.
- Ważne jest, aby po zakończeniu programu nie wyjmować słoików od razu, a poczekać, aż ostygną wewnątrz zmywarki.
Dzięki tej niestandardowej metodzie wasze przetwory powinny być zawekowane szczelnie i bez większego wysiłku. Po wszystkim pamiętajcie, żeby upewnić się, że wieczka słoików są wklęsłe — świadczy to o ich szczelnym zamknięciu. Zawekowane słoiki z przetworami koniecznie przechowujcie w ciemnym i chłodnym miejscu.