Przez całą wiosnę i lato szczęśliwi posiadacze działek i ogródków ciężko pracowali, by teraz cieszyć się obfitymi zbiorami warzyw i owoców. Ale nawet, jeśli nie należycie do tego grona, a chcecie zrobić przetwory, nie ma się czym martwić. Teraz owoce i warzywa sezonowe są do kupienia na straganach lub bezpośrednio u rolników w naprawdę okazyjnych cenach, więc jeśli chcecie zrobić swoje domowe przetwory, nie ma na co czekać. W przypadku dżemów przyda się wam pewien patent, który bardzo ułatwia prace w kuchni, czyli test talerzyka.
Test talerzyka. Niezbędny przy domowych dżemach
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się bardzo prosty trik, który podczas przygotowywania domowego dżemu jest praktycznie niezbędny. Dobry dżem to w końcu taki, który jest odpowiednio gęsty, ale bez przesady. Nie może być rzadki, ale też nie powinien być twardy jak skała (co może się zdarzyć, jeśli hojnie korzystamy z tzw. żelfixów). Jednak skąd możemy wiedzieć, jaka będzie ostateczna konsystencja dżemu po pasteryzacji i ostygnięciu? Właśnie tutaj wkracza test talerzyka.
Zobacz także:
Jak zrobić test talerzyka?
Ta prosta metoda pozwala wam sprawdzić konsystencję dżemu właśnie jeszcze na etapie przygotowań. Talerz włóżcie do lodówki, a najlepiej do zamrażarki. Kiedy będziecie już kończyć robienie dżemu, przed wlaniem go do słoików wyjmijcie talerz z lodówki i połóżcie na nim łyżeczkę gorącego dżemu. Odczekajcie chwilę i gotowe – zobaczycie, że na zimnym talerzyku szybko zgęstnieje. Właśnie taka będzie jego konsystencja po pasteryzacji.
Jeżeli więc okaże się na tym etapie, że dżem jest zbyt rzadki, jeszcze możecie go zagęścić. A jeśli konsystencja wam odpowiada – przelejcie go do słoików. Przeważnie nie trzeba ich dodatkowo pasteryzować. Wystarczy, że bardzo gorący dżem wlejecie do słoików, zakręcicie je mocno i odwrócicie do góry dnem. Pozostawcie je tak do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na dobę), a później odłóżcie do spiżarni.
Jak zagęścić dżem?
Jeżeli jednak test talerzyka wykazał, że dżem jest zbyt rzadki, trzeba go zagęścić. Można w tym celu wykorzystać pektyny, czyli wspomniany wyżej żelfix, ale nie tylko. Najprostszym sposobem jest odparowanie wody, czyli dalsze gotowanie dżemu bez przykrycia do momentu, w którym zgęstnieje. Możecie też dodać do owoców kilka łyżeczek soku z cytryny, który aktywuje pektyny. Niektórzy do dżemu polecają dodać żelatynę, ale uważajcie – ten składnik może sprawić, że domowy dżem wyjdzie „jak skała”. Sztywny, przypominający produkt ze sklepu, a nie smaczne przetwory własnej roboty.