Sierpień to czas, kiedy w moim ogrodzie pojawia się najwięcej zieloniutkich i dorodnych ogórków, a w związku z tym co roku mam spory zapas na wykonanie kiszonek. Moja rodzina je uwielbia, ale ja od dawna chciałam spróbować czegoś nowego. Zależało mi na dodatku, który nie tylko będzie wyróżniał się dobrym smakiem, ale również pasował do różnego rodzaju dań z grilla. Wreszcie w ręce wpadł mi ten przepis na ogórki po koreańsku. Ich wykonanie zajęło mi jedynie 15 minut, a okazały się absolutnym strzałem w dziesiątkę. Goście byli zachwyceni, a rodzina prosi o kolejne słoiki.

Jakie ogórki na przetwory sprawdzą się najlepiej?

Przetwory w słoikach to zdecydowanie jeden z najlepszych sposobów na zatrzymanie lata na dłużej, a dzięki ich wcześniejszemu przygotowaniu zyskujesz pyszny i aromatyczny dodatek do dań mięsnych, sałatek itp. poza sezonem. Wśród najchętniej wykorzystywanych do przetworów warzyw znajdują się między innymi ogórki, ale zanim wpakujesz je do słoika, musisz pamiętać o kilku istotnych kwestiach dotyczących ich wyboru.

Zobacz także:

Aby przetwory okazały się sukcesem, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na świeżość, twardość, brak uszkodzeń oraz przebarwień na ogórkach. Najlepiej sprawdzają się warzywa, które nie są przerośnięte ani zbyt miękkie i nie posiadają podejrzanych plam. Jest to szczególnie ważne, ponieważ już 1 nieświeży ogórek może sprawić, że cały słoik nie będzie nadawał się do spożycia.

Jakie przetwory z ogórków Polacy przygotowują najczęściej?

Jeśli chodzi o przetwory z ogórków, Polacy najczęściej przygotowują słoiki z ogórkami kiszonymi oraz konserwowymi. Są to pewnego rodzaju klasyki w polskiej kuchni, które nie wymagają wielu dodatków w postaci przypraw, a i tak charakteryzują się wyjątkowym smakiem.

I choć popularność ogórków konserwowych i kiszonych nie słabnie, to coraz większą popularność zyskują również inne, bardziej orientalne rozwiązania, w tym właśnie ogórki po koreańsku. Nie dość, że są doskonałym dodatkiem do potraw, również z grilla, to robi się je błyskawiczne i z podstawowych składników.

Jak wykonać ogórki po koreańsku?

Do przygotowania ogórków po koreańsku (1 dużego słoika lub 2 mniejszych) potrzebne są następujące składniki:

  • 6 średnich lub dużych ogórków,
  • cebula (1 mała lub 2 duże),
  • 1 czubata łyżeczka soli kuchennej,
  • 220 ml wody,
  • 2 łyżki octu,
  • 1,5 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki maggi lub sosu sojowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj, pokrój w grubsze plasterki, a cebulę w kosteczkę lub paski.
  2. Wrzuć wszystko do miski, posyp solą kuchenną, wymieszaj i odstaw, by warzywa puściły sok.
  3. Sięgnij po inną miseczkę i przygotuj zalewę. Do przegotowanej, zimnej wody dodaj olej, ocet, maggi lub sos sojowy, cukier, pieprz, paprykę ostrą i słodką, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Ogórki odciśnij i przełóż do słoików.
  5. Przygotowaną zalewą zalej ogórki z cebulką tak, by były w niej całkowicie zanurzone.
  6. Tak przygotowane ogórki mogą stać w lodówce kilka dni. Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość, zapasteryzuj słoiki (metodą na mokro wystarczy ok. 20 minut od momentu zagotowania wody).
  7. Smacznego!