Jak zabawa, to i jedzenie. Ostatnio podpatrzyłam u Tomka Strzelczyka jesienną surówkę z czerwoną kapustą. Od razu wpadła do mojego stałego menu. Jest nie tylko prościutka, ale ma w sobie ten wyrazisty smak jesieni. Zrób i posmakuj sama, na pewno przypadnie ci do gustu.
Jakie potrawy przygotować na andrzejki?
Tradycyjne dania andrzejkowe powinny być sycące i rozgrzewające oraz idealnie pasujące do jesiennej aury. Na stole nie może zabraknąć potraw kojarzących się z biesiadą. Doskonale sprawdzą się dania jednogarnkowe, takie jak aromatyczny bogracz lub gulasz, które można przygotować wcześniej i łatwo podgrzać.
Zobacz także:
Klasycznym wyborem są także pierogi, bigos, czy żurek. Jako przekąski można podać koreczki, mini-szaszłyki, a także różnorodne pasty kanapkowe czy deski serów i wędlin. Nie zapomnij o słodkościach, na Andrzejki idealnie pasują pączki, faworki lub ciasta z jesiennymi owocami.
Jesienna surówka z przepisu Tomka Strzelczyka
Jesienna surówka z przepisu Tomka Strzelczyka to bogata w smaki przekąska, która idealnie wykorzystuje dary jesieni. Jest ekstra dodatkiem do cięższych, mięsnych dań.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty,
- 1 mała marchewka,
- 1 szt. czerwonej cebuli,
- 3 mniejsze ogórki kiszone,
- 200 g kiszonej kapusty,
- 1 kwaskowe jabłko,
- 5 śliwek suszonych/wędzonych,
- garść natki pietruszki,
- 1 duża łyżka francuskiej musztardy,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- do smaku sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Czerwoną kapustę drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie półplasterki.
- Kiszone ogórki i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Suszone/wędzone śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki posiekaj.
- W dużej misce połącz poszatkowaną czerwoną kapustę, startą marchewkę, czerwoną cebulę, odciśniętą z nadmiaru soku kapustę kiszoną, starte ogórki, jabłko i kawałki śliwek. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj musztardę francuską, miód oraz oliwę. Dopraw sos solą i pieprzem, mieszając, aż miód się rozpuści i powstanie jednolity dressing.
- Polej surówkę przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby sos równomiernie pokrył warzywa. Warto odstawić surówkę na około 30 minut, aby smaki się „przegryzły“.
- Przed podaniem spróbuj i ewentualnie dopraw smak solą i pieprzem.
Do czego podawać surówkę?
Ta jesienna surówka z dodatkiem kapusty kiszonej i słodko-kwaśnych akcentów, jest niezwykle wyrazista. Dzięki temu stanowi doskonały dodatek dla cięższych dań mięsnych. Pasuje świetnie do pieczonej karkówki, schabu, udek kurczaka czy gęsiny. Kwaśne elementy równoważą tłustość mięsa. Ponadto, ożywi smak słodkich i śmietanowych sosów.
Choć sama zawiera kapustę, jej świeżość i chrupkość uzupełnią smak gotowanych potraw. Serwuj ją również obok kotletów schabowych, mielonych, a także jako dodatek do pyz czy klusek śląskich. Dodatkowo, jeśli serwujesz dania z patelni grillowej, surówka doda im orzeźwienia.









