To najlepsza sałatka na Wszystkich Świętych. Jest niesztampowa, można przygotować ją szybko i z łatwo dostępnych składników, a do tego rozsmakują się w niej dosłownie wszyscy, bez grymaszenia. To przepis z PRL-u, który niegdyś był szalenie popularny, a z czasem ustąpił miejsca gyrosowym wariacjom na temat świątecznych sałatek. Warto odświeżyć receptury ze starych zeszytów, bo zdecydowanie są warte uwagi.

Najlepsza sałatka na Wszystkich Świętych. Przepis z PRL-u

Najlepsza sałatka na Wszystkich Świętych to nie jarzynowa, ani nie gyrosowa, choć są to opcje szalenie dzisiaj popularne. Jarzynowa to kulinarna spuścizna dawnych lat i nadal uwielbiany element świątecznego stołu. Gyrosowa z kolei to nowoczesny wynalazek, a od kiedy zaczęła święcić tryumfy, wyparła wcześniej popularne sałatki. A szkoda, bo w przepiśnikach z PRL-u można znaleźć perełki. Przepisy na sałatki z tamtego okresu są bardzo proste, bo uwzględniają składniki dostępne w czasach powszechnych niedoborów, a mimo to za sprawą wielkiej zdolności gospodyń do kombinowania charakteryzują się doskonałą smakową kompozycją.

Zobacz także:

I taka właśnie jest sałatka pieczarkowa, którą przygotować można zarówno ze świeżych, jak i marynowanych grzybów. Przyszykujesz ją dużo szybciej niż jarzynową, a większość składników zapewne masz już w domu. Wystarczy pokroić je w klasyczną sałatkową kosteczkę, wymieszać z majonezem podkręconym ostrością musztardy i posypać świeżymi ziołami. To najlepsza sałatka na Wszystkich Świętych, bo rozsmakuje się w niej każdy.

Sałatka pieczarkowa. Przepis na sałatkę na 1 listopada

Sałatkę pieczarkową możesz zrobić zarówno z grzybów świeżych, jak i marynowanych. Jeśli zdecydujesz się na te drugie, wystarczy 300 gramów, a jeśli na te w postaci świeżej lepiej przygotować więcej, bo ok. 500 gramów pieczarek. Zanim dodasz świeże pieczarki do sałatki, wcześniej wrzuć je w całości do solonego wrzątku i gotuj przez 10 minut lub pokrój i podsmaż na oleju lub maśle, aż uzyskają złoty kolor.

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • mała czerwona cebula,
  • małe jabłko (kwaśne) lub pół dużego,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 3 jajka,
  • 1 puszka groszku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • szczypiorek/zielona cebulka/natka pietruszki/szczypiorek (wedle uznania),
  • majonez+musztarda,
  • sól, pieprz.
  • opcjonalnie: olej lub masło do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj pieczarki. Marynowane po prostu pokrój na mniejsze kawałki. Świeże opłucz, a następnie albo ugotuj w osolonej wodzie w całości (a następnie pokrój w kostkę), albo już pokrojone podsmaż. Pamiętaj, by dobrze odsączyć gotowane pieczarki.
  2. Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój w kostkę i dodaj do pieczarek.
  3. Czerwoną cebulę, ogórki kiszone i kwaśne jabłko również pokrój w kostkę. Jabłka nie musisz obierać ze skórki, możesz je ewentualnie skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
  4. Kukurydzę i groszek odcedź, a następnie dodaj do pozostałych składników.
  5. Posiekaj przygotowane zioła, dorzuć do sałatki. Dodaj majonez, musztardę, sól i pierz według uznania i dokładnie wymieszaj.
  6. Przed podaniem posyp dodatkową porcją świeżych ziół.