Jesień w pełni, a że w tym roku jest dość deszczowa, lasy obfitują w grzyby. To prawdziwa gratka dla miłośników grzybobrania – nie ma w końcu chyba nic bardziej satysfakcjonującego, niż widok koszy pełnych samodzielnie uzbieranych grzybów. Kiedy jednak przyniesiemy je już do domu, trzeba zdecydować co z nimi zrobić.

Część można wykorzystać od razu i usmażyć na patelni, część zamarynować, zamrozić albo wysuszyć. Ta ostatnia opcja ma praktycznie same zalety – suszenie grzybów jest proste, a do tego dzięki takiej metodzie obróbki stają się one wyjątkowo aromatyczne. Później będą genialną „wkładką” do sosów czy zup. Ale czy suszone grzyby są wieczne? Można się zdziwić. 

Zobacz także:

Jaki jest termin ważności suszonych grzybów?

Wydawałoby się, że dobrze przechowywane suszone grzyby są „wieczne” i nie mają prawa się zepsuć. Czy rzeczywiście tak jest? Nie do końca.
Suszone grzyby, tak jak inne produkty spożywcze, mają swój termin przydatności do spożycia. Nawet jeżeli są dobrze przechowywane. Wynosi on od sześciu do dwunastu miesięcy. Po tym czasie, jeżeli na grzybach nie pojawiła się pleśń czy inne oznaki zepsucia, nadal można je jeść. Jednak takie grzyby są zwyczajnie zwietrzałe, stają się o wiele mniej aromatyczne, a zupa czy sos przyrządzone na bazie takich grzybów nie mają szczególnie intensywnego smaku. 

Czy suszone grzyby mogą się zepsuć?

Każdy produkt spożywczy, w tym suszona żywność, może się zepsuć. W przypadku grzybów bardzo istotny jest sposób przechowywania oraz to, czy zostały prawidłowo wysuszone. Na przykład, jeżeli pojemnik, w którym trzymamy grzyby nie jest szczelny i stoi w miejscu o wysokiej wilgotności powietrza, wówczas może pojawić się na nich pleśń. Nie zawsze jest ona widoczna – tym, co powinno wzbudzić naszą czujność jest ziemisty, lekko kwaśny i ogólnie mówiąc nieprzyjemny zapach. Psujące się suszone grzyby mogą też stać się miękkie i lepkie. 

Są one także narażone na atak szkodników. Mogą się nimi zainteresować mole spożywcze, dlatego tak ważne jest, by suszone grzyby zużyć dość szybko i nie pozostawiać ich na półce w spiżarni na kilka lat. 

Które grzyby nadają się do suszenia?

Suszenie to świetny sposób na przedłużenie trwałości grzybów i wydobycie z nich aromatu. Do suszenia świetnie nadaje się:

  • podgrzybek brunatny,
  • borowik szlachetny,
  • koźlarz,
  • gąska zielonka.

Natomiast złym pomysłem będzie suszenie poniższych gatunków, które po takiej obróbce tracą smak oraz aromat:

  • maślak,
  • gołąbek,
  • kania.