Fasolka szparagowa to jedno z najbardziej delikatnych warzyw, jakie latem uprawiamy w naszych ogródkach. Z jej wysiewem najlepiej poczekać do czerwca, a później można to robić jeszcze kilka razy w sezonie. Dzięki temu będziemy mogli raczyć się pyszną fasolką przez całe lato aż do jesieni. Jednak aby tak było, warto przestrzegać kilku ważnych zasad uprawy.

Fasolka szparagowa. Warunki uprawy

Fasolka szparagowa należy do roślin, które źle znoszą przymrozki, w związku z czym nie powinniśmy jej wysiewać aż do początku czerwca. Wówczas zyskamy pewność, że temperatura w czasie wzrostu roślin nie spadnie poniżej zera. Nieco wcześniej można spróbować uprawiać ją w szklarni lub pod osłonami, jednak powinniśmy być wówczas również ostrożni, by temperatura nie spadła za bardzo.

Zobacz także:

Fasolkę wysiewamy w dość dużych odstępach. Między poszczególnymi rzędami powinniśmy zachować ok. 30-40 cm, a pomiędzy poszczególnymi roślinami nie mniej niż 10 cm. Gleba do uprawy fasolki szparagowej powinna być lekka, żyzna i przepuszczalna, o odczynie obojętnym do lekko zasadowego. Nasiona umieszczamy bezpośrednio do ziemi, dla pewności można dać po 2-3 ziarenka do każdego dołka o głębokości ok. 5 cm.

Fasolka szparagowa nie będzie łykowata. Pamiętaj o tych 2 zasadach

Największym problemem wielu osób uprawiających fasolkę szparagową jest to, że strąki rośliny mogą tworzyć włókna. Wówczas nawet po gotowaniu są one łykowate i twarde. Aby tego uniknąć, warto przestrzegać dwóch ważnych zasad. Pierwszą z nich jest odpowiednie podlewanie. Ważne jest, żeby fasolkę podlewać umiarkowanie, ale regularnie. W przeciwnym razie roślina stworzy mocniejsze strąki „na trudniejsze czasy”.

Druga zasada delikatnej fasolki to zbieranie jej w odpowiednim momencie. Błędem jest czekanie, aż będzie bardzo duża. Lepiej zebrać średniej wielkości strączki, ponieważ wówczas będą one o wiele bardziej delikatne, a w smaku po ugotowaniu będą przypominały szparagi. Nie musimy się obawiać, że fasolka będzie niedojrzała. Jadalne są już małe strączki — ale zawsze tylko po ugotowaniu.

Kiedy i jak siać fasolkę szparagową?

Sianie fasolki w czerwcu to dopiero pierwszy termin dla wczesnych odmian fasolki. Później, już po zbiorach lub „na zakładkę”, możemy zrobić to ponownie, wykorzystując średnie bądź późne odmiany. Ta roślina ma dość krótki czas wegetacji, więc zbiorów można spodziewać się już w przeciągu 7-8 tygodni.

Warto też wspomnieć, że oprócz żółtej i zielone fasolki niskopiennej, możemy także pokusić się o posianie fasoli tycznej. Takie odmiany wymagają jednak odpowiednich podpór, a na zbiory trzeba poczekać kilka tygodni dłużej. Fasola pienna jest tak samo pyszna, a dodatkowo posiada większe strąki, także na pewno warto zainteresować się także takimi odmianami.