Stal nierdzewna to rzeczywiście dobry wybór do kuchni. Wśród jej zalet wymienia się trwałość i odporność na korozję, a także łatwość w utrzymaniu higieny (nieporowata powierzchnia zapobiega gromadzeniu się bakterii). To tylko oczywiście tylko ułamek tego, co oferuje stal nierdzewna, niemniej każdy, kto ma z tym materiałem do czynienia na co dzień, wie, jak trudno utrzymać ją w czystości. Zacieki, plamy poodbijane palce to zmora. Ale nie trzeba biec do sklepu do drogie środki, żeby uporać się z tym problemem. Wystarczy domowa mieszanka i odpowiednia technika polerowania.

Lodówka ze stali nierdzewnej znów będzie lśnić. Ale zapomnij o occie

Ocet to częsty sprzymierzeniec w walce o czystość stali nierdzewnej. Wypucowanie zlewu czy naczyń kuchennych wodą wymieszaną z octem w proporcji 5:1 to dobry pomysł, bo ocet doskonale zwłaszcza smugi i brud, do tego odkaża. Niestety nie nadaje się czyszczenia urządzeń wykonanych ze stali. Co zatem w tym przypadku? Co zrobić, żeby lodówka lśniła jak za nowości?

Zobacz także:

Postaw na doskonały, choć nieoczywisty, duet. To płyn do naczyń i oliwka dla dzieci. Mieszankę tę możesz wykorzystać do wszystkich powierzchni ze stali nierdzewnej. Dzięki niej pozbędziesz się brudu, odświeżysz wygląd urządzeń i innych sprzętów oraz sprawisz, że znów pojawi się na nich blask.

  1. Najpierw wystarczy, że przygotujesz roztwór ciepłej wody i płynu do naczyń (wystarczy kilka kropli, by całość lekko się zapieniła).
  2. Wymyj dokładnie stal miękką szmatką i powstałą mieszanką, a następnie zmyj detergent czystą wilgotną szmatką.
  3. Stalową powierzchnię wytrzyj do sucha, do tego również użyj suchej miękkiej szmatki.
  4. Następnie wypoleruj powierzchnię oliwką dla dzieci. Oczywiście użyj do tego niewielkiej ilości oliwki.

Polerowanie stali nierdzewnej. Jeden trik, a pozbędziesz się odbitych palców

Dodatkowym zabezpieczenie, choć niekoniecznym, ale wartym rozpatrzenia, jest zastosowanie wosku na powierzchni stali nierdzewnej. Najlepiej sięgnąć po produkt, który dopuszczony jest do kontaktu z żywnością, doskonałym wyborem będzie również wosk specjalnie przeznaczony do stali nierdzewnej. Wystarczy nałożyć cienką warstwę na powierzchnię, odstawić na kilka minut, a następnie wypolerować.

Zabieg ten zabezpieczy stalową powierzchnię urządzeń i sprzętu, dzięki czemu zmniejszy się ryzyko powstawania zarysowań, plam i smug oraz osiadać będzie mniej kurzu. Lodówka ze stali nierdzewnej potraktowana woskiem zyska blask, a wiecznie odbite palce pozostaną tylko nieprzyjemnym wspomnieniem. Pamiętaj jednak, by zawsze polerować stal nierdzewną zgodnie z kierunkiem „słojów”. W przeciwnym razie mogą powstawać smugi i zarysowania.