Karp to ryba, która już od wielu lat pozostaje prawdziwym symbolem Bożego Narodzenia. I choć wielu nie wyobraża sobie bez niej świąt, ja miałam dość jej mulistego posmaku i coraz wyższej ceny za 1 kg i rok w rok kupuję inny gatunek. Jest tańszy nawet o kilkanaście złotych, ma pyszne, słodkawe i nieco orzechowe w smaku mięso i można go kupić nawet w popularnych supermarketach.
Dlaczego karp zyskał ogromną popularność w Polsce?
Karp to ryba, która w Polsce cieszy się szczególnym uznaniem przede wszystkim ze względu na tradycję i przyzwyczajenia z dawnych czasów. Okazuje się, że popularność tego gatunku rozpoczęła się w okresie PRL-u, kiedy był on wyjątkowo ceniony, a w święta traktowany jako pewnego rodzaju towar luksusowy.
Zobacz także:
Wszystko dlatego, że spora część społeczeństwa w tamtych czasach mogła pozwolić sobie na zakup drogiego karpia wyłącznie na wigilijny stół. Zwyczaj ten zachował się w Polsce do dziś, ale nie brakuje osób, które coraz częściej poszukują lepszej i smaczniejszej alternatywy dla tej świątecznej ryby. Jedną z nich osobiście kupuję co roku na Wigilię i Boże Narodzenie, a jej delikatne, lekko słodkie mięso sprawia, że już nigdy nie wrócę do mulistego karpia.
Jaka ryba zamiast karpia na wigilijny stół?
Z racji, że moi domownicy nigdy nie przepadali za mulistym smakiem karpia, kilka lat temu postanowiłam zmienić nieco naszą polską tradycję i poszukać innej ryby, która przypadłaby nam do gustu. Próbowałam wielu różnych zamienników, ale w naszym przypadku jednym z najlepszych wyborów okazał się leszcz. Jest to gatunek słodkowodny, wywodzący się z rodziny karpiowatych i jedna z najczęściej poławianych ryb na terenie Polski. Mięso leszcza jest niezwykle delikatne i charakteryzuje się lekko słodkim, orzechowym smakiem.
Rybę można przygotować na różne sposoby. Najbardziej lekkostrawnym wyborem jest oczywiście gotowanie na parze, ale leszcz doskonale smakuje również w wersji grillowanej, smażonej w chrupiącej panierce lub pieczonej. Dodatkowy aromat można uzyskać także doprawiając go czosnkiem, rozmarynem, pieprzem ziołowym czy sokiem z cytryny. Leszcz jest także dość łatwo dostępny i tańszy od karpia.
Ceny karpia i leszcza w grudniu 2025 roku
Ceny karpia, leszcza i innych ryb w grudniu 2025 roku różnią się w zależności od lokalizacji. Najdrożej okazuje się w stolicy Polski, gdzie za karpia na wigilijny stół trzeba szykować nawet 56 zł za 1 kg. Właśnie dlatego coraz więcej osób decyduje się na tańszego leszcza, którego cena waha się od około 10 zł do 40 zł za 1 kg w zależności od formy (świeży, wędzony lub filet).









