Czyszczenie kipiącego od kamienia czajnika do tej pory wiązało się z wykorzystaniem octu lub kwasku cytrynowego, jednak przez lata wciąż szukałam innego rozwiązania. Zależało mi, by okazało się ono równie skuteczne, ale znacznie szybsze i mniej nieprzyjemne ze względu na drażniący zapach, który do tej pory towarzyszył mi podczas każdego odkamieniania. Z kwaskiem cytrynowym sytuacja była nieco inna, gdyż w tym przypadku nie zawsze miałam go pod ręką w domu. Właśnie dlatego, gdy dowiedziałam się o sposobie z 1 kosteczką z kuchni, od razu postanowiłam go przetestować. Rozwiązanie okazało się absolutnym strzałem w dziesiątkę i sprawiło, że czyszczenie czajnika muszę wykonywać rzadziej niż dotychczas, a sprzęt i tak lśni jak nówka.

Kamień w czajniku – jakie są najczęstsze przyczyny?

Głównym powodem osadzania się uporczywego kamienia na wewnętrznych ściankach czajnika jest twarda woda, w której podczas gotowania wydobywa się wiele minerałów (jony wapnia i magnezu). Wytrącany w urządzeniu osad z czasem zaczyna wyglądać nieestetycznie, ale to nie jedyny problem, który wiąże się z jego obecnością. Okazuje się, że różnica pojawia się także w smaku przygotowywanych napojów. Wówczas wiele osób zaczyna zastanawiać się, w jaki sposób się skutecznie pozbyć się zgromadzonego kamienia.

Zobacz także:

Jak pozbyć się kamienia z czajnika domowym sposobem?

Choć sposobów na pozbycie się uporczywego osadu z kamienia z wewnętrznych ścianek czajnika jest kilka, a wśród najpopularniejszych wymienia się metodę z wykorzystaniem octu, kwasku cytrynowego, sody oczyszczonej, a nawet popularnego napoju, jakim jest cola, to niewiele osób wie, że znacznie szybszym i zdecydowanie mniej cuchnącym rozwiązaniem okazuje się tabletka do zmywarki.

Wystarczy, że sięgniesz po 1 kosteczkę, wrzucić ją do czajnika, a następnie zagotujesz wodę. Po zagotowaniu ważne jest dokładne oczyszczenie urządzenia z resztek osadu z kamienia oraz wody z dorzuconym wcześniej środkiem do czyszczenia. Należy to zrobić poprzez ich wylanie oraz wypłukanie czystą, najlepiej gorącą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Zabieg usuwania osadu z czajnika należy powtarzać regularnie, przynajmniej raz na 2 miesiące.

Dlaczego warto regularnie czyścić czajnik i jak ograniczyć osad?

Odkamienianie czajnika to ważna kwestia nie tylko ze względu na estetykę czy walory smakowe, ale także dbałość o funkcjonalność urządzenia. Zbyt dużo zebranego wewnątrz osadu może bowiem doprowadzić do trwałego uszkodzenia sprzętu i w konsekwencji do jego wymiany. Właśnie dlatego warto wykonywać zabieg czyszczenia regularnie, a w dodatku korzystać ze specjalnych dzbanków z filtrem, które pozbywają się kamienia przed wlaniem do urządzenia.