Słoiki z domowymi przetworami to znak, że sezon letni w pełni. Tym razem przygotuj ogórki w niecodziennym wydaniu. Wystarczy połączyć je z popularną przyprawą gyros. Dzięki temu prostemu trikowi, zyskasz warzywa o intensywnym, wyrazistym smaku, które świetnie pasują do wielu dań. Od teraz staną się ulubionym dodatkiem w twojej kuchni.

Domowa przyprawa gyros do ogórków

Przyprawa gyros to klasyczna mieszanka, która łączy w sobie smaki kuchni greckiej i trochę tureckiej. Chociaż najczęściej używa się jej do mięs, to doskonale sprawdzi się również jako dodatek do ogórków. Aby przygotować taką przyprawę w domu, będziesz potrzebować takich składników:

Zobacz także:

  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1 łyżeczka papryczki chili
  • 75 g suszonego czosnku
  • 50 g kurkumy
  • 25 g majeranku
  • 20 g rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • szczypta kolendry
  • szczypta cynamonu
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • ziarenko ziela angielskiego
  • sól i cukier do smaku

Aby stworzyć tę orientalną mieszankę, zacznij od roztarcia w moździerzu kolendry, pieprzu i ziela angielskiego. Następnie dodaj resztę przypraw i kontynuuj rozcieranie, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dopraw mieszankę solą i cukrem według własnego uznania. Gotową przyprawę przechowuj tylko w szczelnym pojemniku.

Przepis na ogórki w zalewie gyros

Teraz czas na przepis. Dzięki niemu, zrobisz pyszne, chrupiące ogórki w zalewie gyros. Będziesz potrzebować tych składników:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 papryki (mogą być czerwone)
  • 4 główek cebuli
  • 3 małe marchewki
  • 750 ml octu spirytusowego 10%
  • 750 g cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju
  • 3,5 łyżki przyprawy gyros
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie

Umyj ogórki i pokrój je w 2-centymetrowe plastry (mogą być grubsze, to według uznania), a następnie przełóż do dużej miski. Pozostałe warzywa, czyli paprykę, cebulę i marchewkę, pokrój odpowiednio w kostkę, pióra i talarki. Dodaj je do ogórków, posyp solą i dokładnie wymieszaj.

Teraz przygotuj zalewę. W garnku podgrzej ocet z wodą i rozpuść w nich cukier. Odstaw do ostygnięcia, a następnie dodaj olej, przyprawę gyros i gorczycę. Wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą, a gotową zalewą zalej przygotowane warzywa. Całość przykryj i odstaw na 8 godzin.

Po tym czasie przełóż warzywa do słoików, szczelnie je zamknij, a następnie poddaj pasteryzacji w garnku. Po ostudzeniu słoików, przenieś je do spiżarni. Ogórki będą gotowe do spożycia już po 4 dniach.

Z czym podawać ogórki w zalewie gyros?

Ogórki w zalewie gyros, dzięki dodatkom, takim jak: papryka, cebula i marchewka, możesz podawać jako pełnoprawną sałatkę. Doskonale komponują się z różnymi daniami obiadowymi, takimi jak kotlety, pieczenie, golonki czy żeberka. Sprawdzą się również jako dodatek do dań z grilla.

Możesz też podawać je zamiast tradycyjnych ogórków konserwowych do burgerów, zapiekanek czy kanapek. Idealnie nadają się również jako zimna przystawka na imprezowym stole, serwowane w towarzystwie serów, wędlin czy pasztetów.