W sklepach ogrodniczych znajdziemy duży wybór nawozów, które wspomogą rozwój ogórków, jednak warto wiedzieć, że domową miksturę pełną cennych składników możemy z powodzeniem przygotować w domu. Wystarczy roślina, którą łatwo zebrać podczas czerwcowego spaceru. 

Jak przygotować domowy nawóz do ogórków?

Przygotowanie domowego nawozu, który wzmocni ogórki i pomoże uzyskać obfite plony w sezonie, jest bardzo proste i nie wymaga wiele wysiłku. Aby zrobić potasową miksturę, która pozytywnie wpłynie na kondycję sadzonek, potrzebujemy kilograma świeżych pędów podagrycznika. Najlepiej sprawdzą się takie kwitnące, dlatego dobrym momentem na ich zebranie jest czerwiec, ponieważ właśnie wtedy roślina zaczyna kwitnąć.

Zobacz także:

Rozdrobniony podagrycznik wrzucamy do dużego, plastikowego pojemnika i zalewamy dziesięcioma litrami wody. Ważne, aby naczynie nie było metalowe - to mogłoby negatywnie wpłynąć na proces fermentacji. Warto pamiętać, że na powierzchni płynu zacznie pojawiać się piana, dlatego należy zadbać o trochę wolnej przestrzeni w naczyniu. Domowy nawóz będzie gotowy po upływie około dwóch tygodni, jednak trzeba pamiętać o tym, aby raz dziennie go przemieszać.

fot. JRG/Adobe Stock

Jak stosować domowy nawóz z podagrycznika?

Przed zastosowaniem domowego nawozu należy koniecznie rozcieńczyć go z wodą w proporcji 1:10. Na jedną sadzonkę stosuje się od 750 ml do litra preparatu. Taką odżywką zasilamy ogórki już w czerwcu. Dzięki wczesnemu nawożeniu rośliny rozwiną większą liczbę kwiatów żeńskich. Aby nie zaszkodzić uprawie, warto stosować nawóz z podagrycznika rozsądnie. Jeśli dostarczymy ogórkom zbyt wiele potasu, możemy negatywnie wpłynąć na dostępność innych pierwiastków. Można uniknąć takiej sytuacji, stosując mieszankę kompostu i popiołu drzewnego. Należy uzupełnić nią glebę po trzecim nawożeniu potasową odżywką. 

Dlaczego warto stosować nawóz z podagrycznika?

Domowy nawóz z podagrycznika jest źródłem wielu cennych substancji, które wzmacniają sadzonki. Taka mikstura zawiera przede wszystkim dużą ilość potasu - ponad 460 miligramów na 100 gramów. Dzięki temu nawóz z tej rośliny sprawia, że owoce ogórków zawiązują się szybciej, a plony są lepszej jakości. Z kolei zawartość wapnia wpływa na utrzymanie odpowiedniego pH gleby, a także prawidłowy rozwój systemu korzeniowego. Natomiast dzięki azotowi pędy są bujne i silne. Nawóz z podagrycznika stanowi również źródło magnezu oraz innych cennych mikroelementów, które mają pozytywny wpływ na odporność roślin.