Bawole oczy to przepis z mojego dzieciństwa. Do dziś pamiętam, jak lepiłam z mamą kakaowe kuleczki, do każdej wkładając rodzynki. Ciasto było bardzo popularne w czasach PRL-u, a dziś jest zapomniane, a niesłusznie. Choć wymaga trochę pracy, to nie jest trudne i zawsze wychodzi.

Ciasto bawole oczy. Przepis

Ciasto bawole oczy, czyli kruche z kuleczkami i masą serową, do tego oblane polewą czekoladową, jest słodkie, delikatne i bardzo smaczne. Podążaj za przepisem krok po kroku, a na pewno wyjdą ci idealne bawole oczy. Nazwa, jak się domyślasz, wzięła się od kakaowych kulek w cieście, ale dlaczego bawole? Tego chyba nikt nie wie.

Zobacz także:

Składniki na ciasto I:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 4 żółtka jajek,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 słoiczka dżemu,
  • rodzynki.

Składniki na ciasto II:

  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli.

Składniki na masę serową:

  • 700 g zmielonego twarogu,
  • 200 ml śmietany kremówki 30%,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 2 łyżki śmietany 12%.

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj ciasto kruche. Do miski włóż mąkę, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrób gładkie ciasto. Podziel je na 2 części.
  2. Dużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wyłóż na nią jedną część ciasta. Posmaruj ją dżemem.
  3. Do drugiej części ciasta dodaj kakao i ponownie zagnieć. 
  4. Następnie zrób bawole oczy. Z ciemnego ciasta odrywaj małe kawałki i formuj z nich kulki. Do środka każdej z nich włóż rodzynkę. Układaj je na cieście z dżemem dość ciasno. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po upieczeniu wystudź je.
  5. Kolejno przygotuj drugie ciasto. Białka ubij na sztywno, dodawaj do nich po łyżce cukru, dalej ubijając.
  6. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawaj ją partiami do białek, delikatnie je mieszając.
  7. Gotowe ciasto wyłóż do blachy z papierem do pieczenia i piecz 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudź.
  8. Na koniec zrób masę serową. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj do niej zmielony twaróg i delikatnie wymieszaj.
  9. Masę serową przełóż na ciasto z oczami i przykryj ją jasnym ciastem biszkoptowym.
  10. Do miski wlej śmietanę i pokruszoną czekoladę. Rozpuść je na parze. Ciasto polej nieco ostudzoną rozpuszczoną czekoladą.
  11. Całość schłodź w lodówce.