Bawole oczy to przepis z mojego dzieciństwa. Do dziś pamiętam, jak lepiłam z mamą kakaowe kuleczki, do każdej wkładając rodzynki. Ciasto było bardzo popularne w czasach PRL-u, a dziś jest zapomniane, a niesłusznie. Choć wymaga trochę pracy, to nie jest trudne i zawsze wychodzi.
Ciasto bawole oczy. Przepis
Ciasto bawole oczy, czyli kruche z kuleczkami i masą serową, do tego oblane polewą czekoladową, jest słodkie, delikatne i bardzo smaczne. Podążaj za przepisem krok po kroku, a na pewno wyjdą ci idealne bawole oczy. Nazwa, jak się domyślasz, wzięła się od kakaowych kulek w cieście, ale dlaczego bawole? Tego chyba nikt nie wie.
Zobacz także:
Składniki na ciasto I:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 4 żółtka jajek,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 słoiczka dżemu,
- rodzynki.
Składniki na ciasto II:
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli.
Składniki na masę serową:
- 700 g zmielonego twarogu,
- 200 ml śmietany kremówki 30%,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 2 łyżki śmietany 12%.
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj ciasto kruche. Do miski włóż mąkę, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrób gładkie ciasto. Podziel je na 2 części.
- Dużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wyłóż na nią jedną część ciasta. Posmaruj ją dżemem.
- Do drugiej części ciasta dodaj kakao i ponownie zagnieć.
- Następnie zrób bawole oczy. Z ciemnego ciasta odrywaj małe kawałki i formuj z nich kulki. Do środka każdej z nich włóż rodzynkę. Układaj je na cieście z dżemem dość ciasno. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po upieczeniu wystudź je.
- Kolejno przygotuj drugie ciasto. Białka ubij na sztywno, dodawaj do nich po łyżce cukru, dalej ubijając.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawaj ją partiami do białek, delikatnie je mieszając.
- Gotowe ciasto wyłóż do blachy z papierem do pieczenia i piecz 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudź.
- Na koniec zrób masę serową. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj do niej zmielony twaróg i delikatnie wymieszaj.
- Masę serową przełóż na ciasto z oczami i przykryj ją jasnym ciastem biszkoptowym.
- Do miski wlej śmietanę i pokruszoną czekoladę. Rozpuść je na parze. Ciasto polej nieco ostudzoną rozpuszczoną czekoladą.
- Całość schłodź w lodówce.