Moją zachcianką zawsze było to, żeby chrupiące orzechy z moich drzew wcinać jeszcze zimą. Odkąd moja prababcia zdradziła mi stary patent na przechowywanie orzechów włoskich, wszystko się zmieniło. Okazuje się, że dzięki temu mogą leżeć znacznie dłużej i nie gorzknieją.

Zbiór orzechów włoskich. Kiedy najlepiej to robić?

Najlepszy moment na zbiór orzechów włoskich przypada zazwyczaj na przełom września i października. Warto dodać, że dokładny czas zależy od regionu i warunków pogodowych. Takim sygnałem, że orzechy są dojrzałe, jest pękanie zielonej łupiny i ich opadanie z drzew. 

Zobacz także:

Nie powinno się ich zbierać, gdy skóra jest jeszcze cała i mocno trzyma się gałęzi, ponieważ takie są jeszcze niedojrzałe. Po zbiorze, orzechy musisz dokładnie oczyścić z resztek zielonej łupiny i wysuszyć. Najlepiej robić to, rozkładając je w zacienionym miejscu. Proces suszenia jest tutaj najważniejszą czynnością dla ich późniejszego przechowywania.

Tak przechowuj orzechy włoskie

Aby orzechy włoskie zachowały swoją chrupkość i świeżość przez długie miesiące, warto znać i stosować ten sprytny trik. Musisz na początku wiedzieć, że najważniejsza jest ochrona przed wilgocią. Zatem, na dno suchego szklanego słoika wsyp jedną łyżkę soli kuchennej. Sól, chociaż wydaje się nietypowym dodatkiem, działa jako pochłaniacz wilgoci, a dodatkowo jest naturalnym konserwantem, który zapobiega rozwojowi pleśni. 

Na warstwę soli wysyp już obrane, w pełni wysuszone i oczyszczone orzechy włoskie. Słoik szczelnie zakręć i przechowuj w suchym, chłodnym miejscu. Najlepiej trzymać go z dala od światła, na przykład w spiżarce. Dzięki temu orzechy zachowają swoje właściwości nawet przez kilka miesięcy i będziesz się nimi zajadać zimą.

Ciekawe propozycje wykorzystania orzechów w przepisach

Orzechy włoskie to niezwykle wszechstronny składnik kulinarny. Wzbogaca on smak zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Oprócz klasycznego wykorzystania w ciastach (a szczególnie sernikach, keksach i mazurkach) oraz jako posypka do deserów i lodów, spróbuj ich w bardziej zaskakujących połączeniach. Możesz je wykorzystać np. do zrobienia włoskie pesto alla genovese.

W kuchni gruzińskiej orzechy włoskie są podstawą wielu potraw, np. sosu satsivi czy popularnej ich przekąski, czyli roladek z bakłażana z pastą orzechową. Doskonale sprawdzają się także w sałatkach, np. z serem pleśniowym i gruszką, oraz jako chrupiący dodatek do pieczywa i pasztetu na bazie warzyw.